Eltűnt egy F-16-os az Adria felett

iho   ·   2013.01.29. 09:47

Repülőgépekkel és hajókkal keresik az amerikai légierő F-16-os harci gépét, amellyel  hétfő este szakadt meg a kapcsolat. A vadász három másik Fighting Falcon többfeladatú harci géppel az észak-olaszországi Avianóból, az ottani támaszpontról szállt fel, a másik három géppel azonos feladat – gyaníthatóan gyakorló légiharc – végrehajtására.

A 31. ezred rövid közleménye szerint a gép egy pilótával a fedélzetén eltűnt a tenger felett, de sem a gép, sem a pilótája sorsáról nem adtak ki további információt. Az F-16-os nem hordozott éles fegyverzetet.

A kutatásba olasz gépek és hajók is bekapcsolódtak. A csendőrség helikoptereket, az olasz parti őrség motorcsónakokat indított, és az olasz légierő helikopterei is részt vesznek a mentésben. A katasztrófa valószínű helyszíne kevesebb mint tíz mérföldnyire volt a parttól, a Cervia és Cesenatico közötti szakaszon.

Az olasz LaPresse hírügynökség szerint az F-16-os fedélzetéről vészjelzést is fogtak a bázison, a három másik F-16-os roendben visszatért a támaszpontra.

Kapcsolódó hírek