Elveszett a fél magassági kormány

iho/repülés   ·   2012.08.16. 08:00
Piaggio_cim

Egy Avantair Piaggio P180 Avanti II két hajtóműves, tolólégcsavaros, gázturbinás üzleti gép pilótái egy nevadai reptéren történt landolás után megállapították, hogy elvesztették a bal oldali magassági kormányukat.

A gép a két pilótával probléma nélkül szállt fel először Camarillóban, majd San Diegóban felvett két utast, és velük landolt a Henderson reptéren. Az ottani  leszállás közben a kapitány azt érezte, hogy a szokásosnál erősebben kellett húznia a botot kilebegtetéskor. Ekkor fedezték fel, hogy a bal magassági kormány hiányzik a gépről.

A hiányzó magassági kormányfelületet két nappal később találták meg, némi meglepetésre az első repülőtéren, Camarillóban, a pálya közelében. Vagyis a gép nem egy, hanem két repülést is teljesített úgy, hogy közben kissé hiányos volt a farokfelülete és a kormányrendszere.

(fotó: Zdenek Kaspar)

Az NTSB előzetes jelentése szerint ráadásul a magassági kormányfelület elvesztésekor a gép más, „komoly”, de a jelentésben nem részletezett sérülést is szenvedett, nyilván valahol a farokfelület környékén, ráadásul ezen a különleges elrendezésű típuson a tolólégcsavarok is a farokrészhez igen közel dolgoznak. De ezek szerint a gép személyzete egyik felszálláskor sem érzékelte a történteket, de akkor sem járhatták körbe alaposabban a gépet, amikor San Diegóban felvették az utasokat.

A vizsgálat zajlik, az NTSB az ügyet balesetként kezeli. Az üzemeltető Avantair szerint a repülőgépet hamarosan visszaállíthatják a forgalomba.

Kapcsolódó hírek