ExoMars: kiszáll a NASA?

iho/repülés   ·   2012.02.09. 17:30
exomars-orbiter_cim

Úgy tűnik, az Egyesült Államok kilép az Európával közös ExoMars küldetésből – olvasható az SG Hírlevél friss számában. A NASA közleményében, amelyet az európai partnernek, az ESA űrügynökségnek küldött, az áll: nagyon valószínűtlen, hogy képes lesz hozzájárulni az európaiakkal közös vállalkozáshoz, ami egy bolygó körül keringő műholdat és egy felszínen dolgozó robotegységet foglalna magába.

Az Egyesült Államok még nem adott ki hivatalos állásfoglalást a témában, a döntés mögött azonban elvileg költségvetési problémák állnak. Európa most az oroszokat próbálja megnyerni a küldetés életben tartásához. A NASA ExoMars programból történő kivonulásának bejelentésére valószínűleg a 2013. évi költségvetési indítvány elfogadása után kerül sor, ami napokon belül várható, ezáltal tisztább képet kap az amerikai űrügynökség is a különböző projektjeire fordítható összegekről.

A Mars körül keringő szonda <br>(fotók: space.com)

A jelenlegi tervezet szerint az ExoMars program 2016-ban elsőként egy műholdat küldene a Marsra, hogy metán és egyéb nyomgázok után szimatoljon a légkörben. A szondát 2018-ban követné egy marsjáró, ami képes lenne lefúrni a felszín alá. Az USA biztosítaná a küldetés műszereinek jelentős részét, valamint a műhold kommunikációs csomagját, nem is beszélve a fellövéshez szükséges rakétáról és a robot biztonságos földet érését biztosító leszállórendszerről.

A Marson lévő egység befúrna a felszín alá

Az ExoMars hivatalosan 2005-ben indult el, az ESA eddig 200 millió eurót költött a műszaki fejlesztésekre és nem szeretné feladni első számú űrtudományi programját. A NASA Mars költségvetéséről már tavaly is aggasztó hírek érkeztek, ami arra sarkallta az ESA-t, hogy elkezdjen puhatolózni az orosz űrügynökségnél, a Roszkozmosznál a programba való belépés lehetőségeiről, a legfrissebb hírek azonban arra késztetik az európai űrügynökséget, hogy egy teljes kétoldalú megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokba kezdjen.

Kapcsolódó hírek