F–35: súlyos (szoftver)problémák

iho/repülés   ·   2012.10.01. 13:10
f35_ship_trials_large_cim

Az új amerikai harcigép, az F–35-ös egész programját veszélyezteti a csúszás egy létfontosságú szoftver kidolgozásában – erre figyelmeztet az F–35-ös programiroda helyettes vezetője, aki egyben a kormány és a gyártó közti konfliktusokra is utalt.

Christopher Bogdan egy a légierővel kapcsolatos konferencián kijelentette: a Lightning II. programra egyszerűen nincs több pénz és nincs több idő. Márpedig szavaiból az derül ki, hogy a fejlesztés számos pontjával kapcsolatban vannak súlyos aggodalmak, a legkomolyabb kérdés azonban az úgynevezett ALIS (autonomic logistics information system, vagyis autonóm logisztikai információs rendszer) szoftverjének a késése.

Már zajlanak a tengeri próbák, mégis tovább csúszik a program

Ez a rendszer a gép idegrendszerének egyik központja, amely az F–35-ös működését figyeli, elemzi, enélkül nem lehet hatékonyan működtetni a karbantartási és javítási rendszert. Az ALIS szoftverjén sok éve dolgoznak már, de „biztonsági megfontolások miatt” újra kellett kezdeni a munkát. Az új szoftver tesztjei már folynak és remélhetőleg novemberben le is zárulnak. A gép egyik fő felhasználója, az amerikai tengerészgalogság már tervezi a függőlegesen leszálló és röviden felszálló B típusú gépek üzemeltetésének beindítását az arizonai Yuma bázison, de a működő és engedélyezett ALIS nélkül a gépek gyakorlatilag használhatatlanok.

A programiroda figyelmeztet: nincs több pénz és idő

Ugyancsak a működő ALIS rendszer hiányában nem fogadta el az amerikai légierő sem a neki elsőként leszállított gépeket.

A technikai problémák következtében Bogdan szerint a program kezdete óta most a legrosszabb a viszony a gyártó Lockheed, a kormányt képviselő programiroda és a részvényesek között. Ugyanakkor arra is emlékeztetett, mennyire összetett, bonyolult feladat ma már egy ilyen gép fejlesztése, mennyire nehéz egyszerre építeni, tesztelni és repülni, használni is egy típust.


Kapcsolódó hírek