Fejreállás a tengerparton

iho   ·   2014.01.10. 18:30
ujzelandcim

Motorleállás miatt volt kénytelen leszállni két személlyel a fedélzetén egy új-zélandi tengerparti szakasz, Mahurangi Beach homokjára egy kisgép. A kényszerleszállás a szemtanúk szerint kicsit keményre, de amúgy jól sikerült, a hiba kijavítása után a felszállás sokkal kevésbé.

Mint a pilóták egyike elmondta, nekifutás közben arra vigyáztak, hogy a szárnyvég nehogy elkapja a közeli fákat. A gép futói közben azonban elakadtak a sekély vízben, és így a gép az orrára, majd a bal, végül a jobb szárnyvégére bukott.

A kényszerleszállás eredetileg egy dugulás, más hírek szerint szelephiba miatt történt az üzemanyagrendszerben, a motor egyébként vadonatúj volt, mondták a pilóták. A felszállási kísérlet annál is inkább lehetett kockázatos, mert közben a dagály miatt már jócskán emelkedett a víz szintje.

A pilóták sértetlenül szálltak ki, az incidens következménye a BBC szerint mindössze egy törött légcsavar, némi horzsolások a szárnyakon és a pilóták összetört büszkesége.

Az iho/repülés által megkérdezett szakértő szerint azonban nem biztos, hogy ennyivel megúszta a gépecske, jól látható ugyanis, hogy amiután a szárnyvégek is elakadtak a vízen és a homokon, magukat a szárnyakat és bekötéseiket is igen komoly erőhatások érhették, és a légcsavar elakadása miatt károsodhatott a motor bekötése és főtengelye is.

A pilóták sértetlenül szálltak ki, az új-zélandi hatóság egyelőre még nem jelentett be hivatalos vizsgálatot.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek