Felcsúti reptér: már létezik!

iho   ·   2014.01.27. 15:25

Évek óta létezik Bodmér és Felcsút térségében egy 2012 áprilisa óta IV-es kategóriájú, nem nyilvános repülőtér, amellyel kapcsolatban új kérelem nem érkezett a Légügyi Hivatalhoz – közölte Varga Erika, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöki légi jogi főtanácsadója hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint csak helyrajzi száma alapján tartozik Felcsúthoz a létesítmény, amelyet Besenyei Péter repülőtér-vezető gyakorlásra használ. Hozzátette: a létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához eddig nem érkezett.

A repülőterek létesítéséről Varga Erika azt mondta, a jelenleg hatályos szabályozás alapján hatféle repülőtér- és kétféle leszállóhely-kategória létezik. Az I. és II. osztályú repülőtér nyilvános, a többi a nem nyilvános repülőtér kategóriába tartozik.

A nyilvános repülőtereket a közzétett, nemzetközileg elfogadott feltételek szerint bárki igénybe veheti, a nem nyilvános repülőtér kizárólag a tulajdonos engedélyével használható. A repülőterek létesítésének engedélyezése kategóriánként eltérő, és a jogszabályban meghatározott dokumentációt kell benyújtani az engedélyezést végző Légügyi Hivatalhoz.

Egy közösségi oldalon közreadott bejegyzés szerint repülőtér létesítéséhez „új kérelmet nem kellett benyújtani, ha a településszerkezeti tervhez a Légügyi Hivatal, mint szakhatóság már korábban a hozzájárulását más szakhatóságokkal együtt megadta. A településszerkezeti terv a repülőtér létesítését lehetővé teszi, az építkezés megkezdéséhez viszont építési engedélyre van szükség".

Mint hírül adtuk, a Népszabadság online azt írta: megadta az engedélyt egy felcsúti repülőtér kialakításához a Légügyi Hatóság és a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A felcsúti önkormányzat napokban közzétett településszerkezeti tervében az szerepel, hogy napirenden van a Bodmér-Felcsút IV. osztályú, saját használatú, közforgalmon kívüli, nem nyilvános repülőtér le- és felszállópályája kialakítása.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek