Fordulat az American-sztoriban: jön a brit kérő?

iho/repülés   ·   2012.09.09. 09:35
AA_cim

A British ugyanúgy a oneworld szövetség része, mint az American, létezik már együttműködés a két cég között az észak-atlanti forgalombanA British Airways és az Ibéria anyavállalata, az IAG előzetes titoktartási egyezményt írt alá az American Airlines képivselőivel, annak érdekében, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások az amerikai légitársaság egy részének megvételéről. A hír annyiban nem meglepő, hogy a British felől már korábban is lehetett hallani erről a szándékról.

Ugyanakkor, amint erről az iho/repülés beszámolt, az American – rendkívül erős külső, és szakszervezetei részéről belső nyomásra – hasonló szerződést írt alá nemrég a US Airways légitársasággal a lehetséges összeolvadás dolgában.

Mint arról többször hírt adtunk, az Americannél jóval kisebb, de jó pénzügyi bázissal rendelkező US Airways régóta sürgeti az összeolvadást a jelenleg csődvédelem alatt álló Americannal.

Vajon akkor is kell a BA-nak az AA-tulajdon, ha közben megtörténik a US Airways fúzió?

Az IAG a közlemény szerint egy már átstruktúrált, tehát a csődhelyzetből kilábolt American tulajdonrészének megszerzését szeretné, de egyelőre nem tudni, mekkora hányadról indulnak a tárgyalások, vagyis hogy az IAG, illetve a British átvenné-e a vezető szerepet egy esetleges tranzakció után az Amertican felett.

Az IAG szóvivője arra a feltételezésre sem akart reagálni, fenntartja-e az európai cég vásárlási szándékát abban az esetben is, ha közben megtörténne az American-US Airways fúzió.

Kapcsolódó hírek