Függőhidat építenének Sátoraljaújhelyen

iho/zöldút   ·   2017.08.02. 11:15
400px_ujhelyfuggohid

Kiírta a sátoraljaújhelyi függőhíd tervezői közbeszerzését a beruházó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. – értesült a Magyar Építők. A hirdetmény alapján a tender nyertese tervezhetné meg a Szárhegy és Várhegy közötti kötélhidat, valamint az ahhoz kapcsolódó vízellátási, távközlési, elektromos tervezési, geodéziai, talajmechanikai, vízépítési, építészeti terveket, továbbá a tendertervet. A kiírás szerint a függőhidat hétszáz méter hosszúra és százhúsz centiméter szélesre tervezik. A létesítményen négy helyen oldalanként egy-egy hatvan centiméteres kiszélesedésű kiállóhelyet kell tervezni. Ezek akár átlátszó, üveg járófelületet is kaphatnak, láthatóvá téve az alatta elterülő táj látványát. A tervezőnek nem csak hidat, utat is kell terveznie, mivel a projekt körülbelül hat kilométernyi útfejlesztést is magában foglal; ez részben meglévő nyomvonalak megerősítésével, részben új nyomvonal létrehozásával történne.

A 345 méter magas Szár-hegyre libegő visz fel, onnan pedig egy hétszáz méter hosszú függőhídon lehetne majd átsétálni a Várhegyre (forrás: Magyar Építők)

A projekt bekerült a Tokajt, a Felső-Tiszát és a Nyírséget együttesen kezelő, százegymilliárd forint költségű turisztikai fejlesztési programba. A februári közlönyben megjelentek szerint Sátoraljaújhely turisztikai attraktivitásának fejlesztésére két és fél milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre, melyet az „üveghíd építése a Szárhegy és Várhegy között”, illetve a „sátoraljaújhelyi vár turisztikai attrakció fejlesztése” elnevezésű beruházásokra költenének.

A nagy népszerűségnek örvendő libegő után újabb turisztikai célpont lehet a tervezett függőhíd (forrás: hegyalja.info)

A zempléni határvárosnak azonban nem a függőhíd lenne az első attrakciója: 1332 méteres pályahosszával Sátoraljaújhelyen található Magyarország leghosszabb ülőszékes libegője. A 250–480 méteres tengerszint feletti magasságon közlekedő libegő közel kétszáz utast tud szállítani egyidejűleg. Középső állomásánál található a Zemplén Kalandpark főbejárata, a felső állomásnál pedig egy többszintes kilátóból lehet megcsodálni a Zemplén fővárosát és a környező vidéket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek