Gázüzemű, hulladéktömörítős kukásautók a fővárosban

iho   ·   2014.01.22. 17:10

A most megrendelt járműveket a Fővárosi Önkormányzat többnyire uniós forrásból vásárolja. Az Iveco Stralis tehergépjármű alvázakra a német Stümmer cég hulladéktömörítőt készít. A járművet tavaly az „Év Kamionja” díjjal tüntették ki.

A 300 lóerős, 26 tonna össztömegű földgázüzemű teherautó emissziója az Euro VI-os kibocsátási határértékek alatt van, és különösen nagymértékben járul hozzá a főváros levegőjében a szilárdrészecske koncentrációjának csökkentéséhez és a hulladékot gyűjtő járművek által keltett zajterhelés mérsékléséhez, így biztosítja a lakosság számára az élhetőbb környezetet - közölte a Privátbankárral a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület.

– A kiválasztott alternatív hajtású járművek évi 1 200 tonna szén-dioxid-kibocsátás elkerülésével járulnak hozzá az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés lassításához. Egyúttal utat nyitnak a főváros szerves hulladékának jövőbeli fenntartható hasznosítása előtt, amellyel nem csak évi 4–5 milliárd forintnyi üzemanyagköltség csökkenhet a Főváros Önkormányzatának cégeinél, hanem mintegy másfél millió tonna szén-dioxid ekvivalens üvegházhatású gáz légkörbe juttatása is elkerülhető – közölte Domanovszky Henrik az MGKKE elnöke.

A hatvan megrendelt járművel a főváros a legnagyobb földgázos jármű flottát fogja üzemeltetni Magyarországon, a BKV és az FKF együttesen száz nehézgépjárművel rendelkezik majd, amelyet a szolgáltatói körből a Főgáz járműparkja, valamint az egyre bővülő taxis flották tovább növelhetnek a jövőben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek