Gondolkodott már azon, hogy növényvédelmi drónpilóta legyen? Most tényleg megtanulhatja!

MTI/iho   ·   2023.01.19. 09:00
00_dronpilota

Január 30-án indul a képzés Szarvason a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone Kft. együttműködésében.

A szakképesítés megszerzésével lehetőség nyílik növényvédelmi monitorozás és növényvédelmi kezelések drónnal történő elvégzésére. A képzési tematika nemcsak a növényvédelmi, térinformatikai, jogi és repüléstechnikai ismereteket tartalmazza, hanem kiegészül a MATE Szent István Biztonságkutató Központja által oktatott, a kritikus infrastruktúrák és létfontosságú rendszerek védelmével kapcsolatos drónos alkalmazásokkal is.

Az elméleti képzés, a számítógépes térinformatikai munkaállomások a MATE Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központjában, a szarvasi Halászati Kutatóintézet területén lesznek.

– A hiánypótló képzésre szép számú érdeklődő van. Növényvédelmi drónpilóta képzésben egyetem ilyen mélységig még nem vett részt piaci partnerrel közösen – mondta Gyuricza Csaba rektor. Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője a képzéssel kapcsolatban közölte, a dél-alföldi régióban ez az első növényvédelmi drónpilóta képzés, amire éves szinten akár 250 hallgatót is tudnak fogadni. A cég hét éve foglalkozik a drónok mezőgazdasági felhasználásával és több mint 500 drónpilótát képeztek ezideáig.

Bozán Csaba projektvezető, a MATE Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjának vezetője arról beszélt, a végzett drónpilóták az általuk felvett adatokat ki is tudják majd értékelni, így „léphetnek egyet a precíziós gazdálkodás irányába”. Amihez még, persze, talajszintű adatokra is szükség van.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek