Gripenek és Varacskos disznók a hajmáskéri lőtér felett

Kelecsényi István   ·   2015.10.27. 11:15
varacskos_veszp0

Törzsvezetési gyakorlat. Hivatalosan így hívták a szeptember 17-étől október 21-éig lezajlott Brave Warrior 2015 hadgyakorlatot, amelyen magyar, amerikai, román, horvát, szlovák, szlovén tisztek és egy fő megfigyelő státuszú ukrán katona térképen vívott háborút. A hat hétig tartó gyakorlaton magyar és amerikai egység ténylegesen is gyakorlatoztak és légi műveleteket is végrehajtottak. Hazánknak az MH 59. Vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisáról JAS-39 Gripen vadászbombázók, a pápai tartalék repülőtérről az Egyesült Államok Légierejének három A-10C csatarepülőgépe repült elsősorban közeli légi támogatás- (CAS) bevetéseket a Bakony Harckiképző Központ felett. Az MH 86. Vitéz Ittebei Kiss József Szolnok Helikopterbázis repülőképes Mi-8T/17 helikopterei pedig kutató-mentő (SAR) és sebesültszállítási (MEDEVAC) feladatokat gyakoroltak.

Magyar Mi-8T és amerikai Stryker sebesültszállító harcjármű. Folyik a MEDEVAC-bevetés. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

Az október 21-i médianapon is repültek a harci gépek a levegőben. A magyar és amerikai erőkből álló zászlóalj harccsoport Btr-80 és 80A lövészpáncélosok, a Stryker lövészpáncélosokból több változat, Humvee terepjárók és T-72 harckocsik bevetésével állították meg az éleslövészettel egybekötött szimuláció során a támadó ellenséges erőket, majd ellentámadásba mentek át, és visszaverték a támadókat. A levegőben először hazánk Gripen géppárja mért csapás Mauser 27 milliméteres gépágyúkkal a könnyen páncélozott ellenséges célokra, majd heves infracsapdavetéssel távozott a harcterületről, hiszen ellenséges légvédelem is működött. Az ellenséges előretörést, egy tatai lövészzászlóalj és az amerikai 2. lovasság (amely a valóságban páncélos felderítőezred) állították meg. A levegőben keringő, és az előretolt légi megfigyelők (JTAC) által célra irányított A-10C csatarepülőgépek, 30–60 méter magasságból lőtték ki a páncélos, és egyéb célokat 30 milliméteres GAU-8 Avenger gépágyúval. Sajnos a biztonsági sávot a szervezők elég távol jelölték ki, valamint a leküzdendő célokat is távolabb helyezték el a szokásosnál, így magáról a tűzcsapásról nem lehetett jó minőségű képeket készíteni. A repülő tankok mellett a mostanában Szíriában a felkelők által nagy számban használt TOW páncéltörő rakéták, amelyek itt Stryker lövészpáncélosokra voltak építve, és az amerikai gyalogság JAVELIN a tatai lövészek orosz METIS páncéltörő komplexumai is sok találatot értek el, akárcsak a Stryker család 105 milliméteres löveggel felszerelt másik alváltozata. A magyar–amerikai csapatok ellentámadásába a tatai harckocsizók is bekapcsolódtak egy század T-72-es páncélossal, amelyek 125 milliméteres ágyúi dörögtek a gyakorlótéren. A levegőből újra és újra lecsaptak a 74. Flying Tiger ezred Warthog (varacskos disznó) becenevű tankvadászai, szétlőve minden célt, amelyet kijelöltek számukra. Az amerikai repülőegység egyelőre három géppel települt Magyarországra, jelenleg Pápán állomásoznak, és hamarosan még kilenc gép csatlakozik hozzájuk. A Tigrisek otthona a georgiai Moody repülőbázis, ahonnan az ideiglenes Európai csapattelepítést az ukrajnai válsággal összefüggő, Oroszországgal szemben foganatosított NATO-intézkedések, az Atlanti Elszántság (OAR) fedőnevű szövetségi hadművelet égisze alatt hajtották végre.

Az amerikai csatagépek két hónapig tartózkodnak Magyarországon. A pápai bázison kívül, előreláthatólag Kecskemétre is települnek, valamint további éleslövészetek is várhatók. A Repülő Tigrisek fontos szerepet töltenek be a magyar előretolt repülésirányítók (JTAC) és a kecskeméti hajózók kiképzésében.

Magyarország 2016. január 1-jétől tölti be az Európai Unió harccsoportjának légi támogatását, ezért hazánk vásárolt a JAS-39 vadászbombázókhoz is régen várt lézerirányítású bombákból (250 kilogrammos Pawevay II.LGBU) egy kisebb mennyiséget, így végre ki lehet használni a Litening III-as célmegjelölő konténereket, és nemcsak a drága AGM-65 Maverick páncéltörő és repeszromboló rakták állnak rendelkezésre a földicsapásméréshez.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek