Hajdúszoboszló: leért a szárnyvég

iho/repülés   ·   2022.07.22. 18:30

Napok óta keringenek felvételek, feltételezések és kommentek a repülőnapon történt incidensről, amikor egy alacsonyan végrehajtott figura közben Veres Zoltán gépének egyik szárnyvége leért a földre. A történtekről a 24.hu közölt összefoglalót.

Néhány méterrel a föld felett, háton repülve húzott el a közönség előtt a hajdúszoboszlói repülőshow egyik sztárvendége a hétvégi bemutatón, hangzik a cikk. Az Európa- és világbajnok, valamint többszörös Guinness-rekorder műrepülőként beharangozott Veres Zoltán vagány manőverébe azonban egy váratlan elem is becsúszott. A repülőgép közvetlenül a nagy sebességen bemutatott áthúzás előtt egy forgásban olyan alacsonyra süllyedt, hogy a szárny vége hosszan beleszántott a földbe.

Hajdúszoboszlón az önkormányzat és a repülős klub támogatásával négy év kihagyás után rendeztek újra repülős fesztivált. Az AeroFest 2022 háromnapos programsorozatába húsznál több légi bemutatót sűrítettek a szervezők. Vasárnap a honvédség két Gripen vadászgépe is megjelent a városi reptér légterében. A Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő fővédnöksége alatt lezajlott rendezvényre a szervezők szerint mintegy tízezren voltak kíváncsiak.

Veres Zoltán, aki a fesztivál szombati programjában szerepelt, nemcsak műrepülő, hanem a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium alá tartozó légügyi hatóság pilótavizsgáztatója. A bemutató repülésről az AeroFest hivatalos oldalán nem tettek közzé felvételt, a 24.hu-hoz azonban eljutott egy telefonnal készített videó, amelyen a közönség szemszögéből látszanak az áthúzás és az azt megelőző forgás pillanatai.

A talajszántás a közönség számára fenntartott területtől alig néhány száz méterre történt. Az AeroFest Facebook-oldalára feltett fényképen egyébként Veres repülőjének balszárnyáról hiányzik a műrepülők által használt jelzőbot és szalag.

A 24.hu-nak szakértők azt mondták, kizárt, hogy Veresnek olyan engedélye lett volna a fesztiválra, ami jóváhagyja, hogy „nulla méterre” ereszkedjen, és ezzel veszélyeztesse saját és mások életét. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a földnek ütközés után a rendezőknek azonnal le kellett volna parancsolniuk Veres gépét a levegőből, mivel ilyen esetben a szárnyban bármelyik kormányszerv megsérülhet, vagy maga a repülőgép is strukturális sérülést szenvedhet, ami irányíthatatlanná teheti.

A rendezvény szervezői nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy átnézték-e Veres gépét, és azt sem árulták el, hogy a pilótának milyen minimális magasságú repülésre volt engedélye a bemutatón. A 24.hu megkeresésére azt írták, hogy a történtekkel kapcsolatban vizsgálat folyik, „ezért nem tudnak és nem is adhatnak több információt”.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságon viszont nem tudtak semmilyen vizsgálatról, sőt az ütközésről sem hallottak. Azt közölték, hogy a levelünkből értesültek az esetről, ezért csak a későbbiekben tudnak válaszolni kérdéseinkre.

Érdekes módon a reptér vezetője sem tudott az esetről. Juhos István, akit hétfőn értünk el telefonon, azt mondta, szerinte „Veres nagyon nagy franc”, ezért az is lehet, hogy „akarattal ért a földhöz”.

Arról, hogy szándékos volt-e a talajfogás, megkérdeztük Veres Zoltánt is, ám ő nem reagált megkeresésünkre.

Hat éve komoly vizsgálat indult, amikor Budapesten a Dunán rendezett Nagy Futam nevű repülős eseményen egy repülőgép futóműve beleért a vízbe. A balesetveszélyes helyzetet a Veres Zoltán által vezetett kötelék egyik tagja okozta. Veres és két dél-afrikai társa Guinness Rekord-kísérletet hajtott végre, és kötelékben repült át a Lánchíd alatt. Az egyik hátsó gép azonban kibillent az egyensúlyából, és a vízfelszínre süllyedt. A kerék már a vizet hasította, amikor a pilóta korrigálni tudott. Számos tudósítás emelte ki, hogy a rekordkísérletből majdnem tragédia lett, a Híradó.hu 2016-os cikke szerint pedig a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálódott is a történtek miatt.

Szintén Veres volt annak a gépnek a pilótája, amely tavaly, néhány nappal karácsony előtt a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályáján hason csúszva ért földet. A 150 milliós kisrepülőn utazott Győri Gyula is, aki korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi elnöki posztját töltötte be, mostanában pedig a Pharmaflight Zrt. résztulajdonosa. Ebben az ügyben is indult rendőrségi vizsgálat, de információink szerint a nyomozás hét hónappal a történtek után sem zárult le - fejeződik be a 24.hu összefoglalója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek