Háromszázszor vonultak a tűzoltók a hó és a hideg miatt

MTI   ·   2012.02.05. 09:41

Az elmúlt 24 óra alatt a havazással és a hideg idővel összefüggésben háromszázszor riasztották a katasztrófavédőket, ebből 190 esetben műszaki mentéshez kellett vonulniuk. Nyolcvanszor elakadt járműveket kellett kiszabadítaniuk.

Összesen négyezer ember dolgozott, köztük rendőrök, tűzoltók, polgárőrök, katonák, műszaki önkéntesek, 1600 műszaki eszközzel. A tűzoltók balesetek helyszínein ötven sérültet szabadítottak ki a járművekből – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap reggel.

Három embert holtan találtak, halálukat kihűlés okozhatta.

Már csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Girincs van a hó fogságában, de nyolc mellékút továbbra is járhatatlan a megyében. A hófúvások miatt helyenként vasárnap is  járhatatlanná válhatnak utak, útszakaszok. Az útviszonyok akár negyedóránként változhatnak.

Továbbra is járhatatlan az út a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemerénél, Tiszalúc és Taktaharkány, valamint Vilmány és Hejce között. Pere és Abaújszántó, illetve Vilmány és Fony között a hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni. Szintén nem járható a 3608-as út Hernádnémeti és Tiszalúc, illetve a 3702-es út Megyaszó és Legyesbénye között.

Szabolcs és Zala megyében egy-egy településen áramkimaradás, Hajdú-Biharban pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt.

A katasztrófavédelemnek szombaton 22 ember elhelyezéséről kellett gondoskodnia.

Az erős, helyenként viharos szél miatt vasárnap is alakulhatnak ki hóátfúvások az utakon, ezért a katasztrófavédelem azt kéri, csak akkor induljon el valaki autóval, ha az utazás feltétlenül szükséges, és a jármű megfelelő műszaki állapotban van. Aki bajba kerül, azonnal hívja a 105-ös vagy a 112-es központi segélyhívót.




Kapcsolódó hírek