Hattyú teherűrhajó: ma sem lesz randevú

iho   ·   2013.09.24. 12:30
cim2

Az első döntéssel ellentétben ma mégsem próbálkoznak újra azzal, hogy az Orbital Sciences magánűrhajóját, a Hattyút összekapcsolják a ISS-szel. Mint arról korábban hírt adtunk, a sikertelen vasárnapi első dokkolási kísérlet után a NASA és a cég közös közleményében még a keddi dátum szerepelt, azonban aztán úgy határoztak a vállalkozás és az űrügynökség emberei, hogy kivárják, amíg az orosz Szojuz három űrhajóssal a fedélzetén megérkezik az űrállomásra.

A TMA-10M bajkonuri startját magyar idő szerint szerda éjjelre tevezik, és az elmúlt hónapokban kipróbált gyorsított eljárásnak megfelelően a három friss űrhajós, az amerikai Michael Hopkins, az orosz Oleg Kotov és Szergej Rjanzanszkij mindössze hatórás utazás után már az ISS fedélzetére léphet illetve lebeghet át. Addig azonban semmiképp sem tanácsos az új űrhajó berepülésével zavarni az orosz szerkezet érkezését.

A mostani információk szerint a Cygnus teherszállító csak ennek a hétnek a végén kapcsolódhat az űrállomáshoz, mert a szoftverprobléma megoldása több napot vesz igénybe, és megfigyelők elképzelhetőnek tartják, hogy az adatátviteli rendszerben történt anomália, illetve a nem megfelelő adatok továbbítása miatti gondok arra késztetik a NASA-t, hogy az eredetihez képest is óvatosabb menetrend szerint hajtsák végre a megközelítést.

Csak a hét végére várható a fantáziarajzon látható mozzanat, amikor  a Cygnust befogja az állomás robotkarja

Amint az a versenytárs Dragon első repülésekor is történt, bizonyos meghatározott távolságokban újra és újra leállítják a közelítést, hogy újra és újra elemezzék a rendszerek működését, teszteljék a berendezéseket, és csak ha minden rendben van, akkor juthat a kapszula 9-10 méternyi közelségbe, ahol az űrállomás robotkarja befoghatja és a dokkolóajtóhoz emelheti a szerkezetet. A pontos menetrendet csak a Szojuz érkezése után szerkesztik meg.

Jelenleg a Hattyú mintegy négy kilométerre repül a Nemzetközi Űrállomástól, és az Orbital Sciences nyilatkozata szerint bőven van még tartaléka ahhoz, hogy hosszabb időre a pályáján maradjon.

Mint korábban megírtuk, az új teherűrhajó mintegy hat-hétszáz kilónyi hasznos terhet szállít az űrállomásra, de mivel első és ksérleti repülésről van szó, a Cygnus nem visz létfontosságú utánpótlást, tehát nem okoz gondot az ISS számára az sem, ha végül egyáltalán nem sikerülne dokkolnia.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.