Heliport Moszkvában: de ha Putyin repül, akkor más nem

iho   ·   2013.12.17. 13:15
cim

Megnyílt Moszkva első helikopter-repülőtere. A Moscow Heliport a körgyűrű közelében áll rendelkezésére azoknak, akik az egyre zsúfoltabb közutak helyett kellemes légi úton akarják elérni az orosz főváros nagy repülőtereit.

Egy négyszemélyes kis helikopteren például 15600 rubelért, vagyis 475 dollárért lehet innen Seremetyevóra repülni, az árban benne van a leszállási illeték, és a transzfer a leszállóhelytől a check-in helyszínéig. Ugyanez Domogyedovóra valamivel olcsóbb, 13 ezer rubel, mert ott alacsonyabbak a reptéri illetékek.

Ugyanakkor a magánvállalkozásban épült helikopterkikötő működését már rögtön a sajtóbemutatón beárnyékolta, hogy a moszkvai légtér olykor – és nem is olyan ritkán – egy időre teljesen lebénul, ezalkalommal például Putyin elnök repült a Kremlből valahová, és emiatt teljesen letiltották a város fölött a repülést – mások számára.

Mindez azonban nem vette el a kedvét a beruházónak: a cég főnöke elmondta, hogy helikopter-leszállóhelyek egész hálózatát szeretné kiépíteni Moszkvában, nemcsak a repülőtereken. És nemcsak a repülőterekre, hanem más városokba is indítana légitaxi-szolgatot.

Szmolenszkbe például egy Robinson R-44-essel két óra alatt lehet elrepülni, viszont Szocsiba (a téli olimpia helyszínére) ezzel a géppel már nyolc óra lenne az utazás.

A heliport egyben egy pilótaiskolának is helyt ad, és hogy mennyire életképes vállalkozásról van szó, azt bizonyítja az a szám, miszerint az országban közel kétezer magántulajdonban repülő forgószárnyas létezik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek