Huzavona helyett a tárgyalások megkezdését sürgetik a béremelést követelő vasutas szakszervezetek

iho/vasút   ·   2023.12.05. 12:30
budapest_keleti_1951

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, s erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek a MÁV Zrt. vezérigazgatójának, Pafféri Zoltánnak írt közös levelükben. A szakszervezetek 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést és a lojalitási jutalom 50 ezerrel való növelését kérik.

Miután a MÁV Zrt. vezérigazgatója érdemben nem reagált a szakszervezetek bérkövetelésére, a VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete levélben hívták fel a figyelmét arra, hogy a kormány már jó ideje kihirdette a 2024-es, 2023. december 1-től érvényes minimálbéreket, s ennek ismeretében a vasutas munkavállalók képviselői is bejelentették egybehangzó bérfejlesztési követelésüket.

Ezt a MÁVVolán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács – november 15-ei – ülésén tárták a munkáltató elé. Több szakszervezet is megegyezett abban, hogy jövőre az alábbi követeléseket a legfontosabb teljesíteni:

  • a 2024-es bérek 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos emelése,
  • a lojalitási jutalom 50 ezer forintos növelése, 350-ről 400 ezer forintra,
  • az alanyi jogon járó SZÉP-kártya juttatás emelése 150 ezer forintra,
  • az egészségpénztári munkáltatói tagdíjkiegészítés emelése ezer forinttal és kiterjesztése a még nem érintett vállalatokra (Volánbusz),
  • a kollektív szerződések fix összegű tételeinek inflációt kompenzáló emelése.

A szakszervezetek elvárják, hogy folytatódjon a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács novemberi ülésén megkezdett egyeztetés. Attól tartanak, hogy a munkáltató szándékosan húzza az időt, s ezért a tárgyalások üteme enyhén szólva sem „az elvárásoknak, különösen nem a munkavállalók felfokozott elvárásának megfelelően alakul”. A késlekedés miatt, illetve a lehetséges konfliktus elkerülése érdekében a szakszervezetek december 7-ére rendkívüli CSÉT ülés összehívását kezdeményezik – írták közös levelükben.

Hozzátették: természetesen továbbra is napirenden tartják a csoportra és az egyes vállalatokra vonatkozó hatályos éves, valamint több éves megállapodásokat és azok újrakötését is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Kisvasút Vasút

Kisvasúttal a budai hegyekbe!

MÁV/iho   ·   2024.03.27. 18:00

A budapesti Gyermekvasút a hosszúhétvégén is várja a kirándulókat: a vonatok 40–50 percenként indulnak a végállomásokról. A tavaszi szünetben nosztalgiavonatok is közlekednek: a gőzösön kívül forgalomba áll a lillafüredi motorkocsi és a C50-es kismozdony is.