Iraki Herculesek: az első három

iho/repülés   ·   2012.12.17. 16:00
Iraqi-C-130J-_cim

A Lockheed Martin átadta az iraki légierőnek az első három „Szuper-Herkyt” a megrendelt hatból, a gépek csapatszállításra és humanitárius feladatokra lesznek befogva – adja hírül a gyártó cég.

(fotók: Lockheed Martin)

George Shultz, a Lockheed Martin alelnöke szerint immár 15 országban repül az 1954 óta folyamatosan használt négyhajtóműves szállítógép új verziója, a C-130J. A típust tehát sok évtizeddel az első példány első felszállása óta változatlanul komoly mennyiségben vásárolják, akár régebbi változatok leváltására, akár a meglévő szállítógépflotta bővítésére.

A Lockheed közleménye arra utal, hogy az iraki C-130-asok egyben lehetővé teszik az ország haderejének, hogy zökkenőmentesen működjön együtt az Irakban jelenlévő amerikai, NATO- és szövetséges haderővel a különféle feladatok végrehajtása során.

A Lockheed Magazinja, a Code One szerint az iraki repülő és műszaki személyzeteket az Egyesült Államokban képezték ki, a Légi Nemzeti Gárda 193. ezredénél, Quonset Point bázison, Rhode Islanden. A kiképzés több hónapon át tatott. Az első gépet Anwer Hamad Amen altábornagy, az iraki légierő parancsnoka vette át, három további C-130-ast 2013-ban szállít le az amerikai gyártó.

Kapcsolódó hírek