Ismét drágul az üzemanyag?

MTI   ·   2013.04.29. 09:16

Körülbelül 5-7 forinttal drágulhat szerdától a gázolaj, és a benzin ára is nőhet, literenként akár 2 forinttal is – derül ki a GKI Energiakutató előrejelzéséből. A benzin átlagára így 407-409, a gázolajé 418-420 forint lehet május elsejétől.

Múlt szerdától a benzin kettő, a gázolaj három forinttal lett olcsóbb literenként, pénteken nem változtak az üzemanyagárak. 

A magyarországi üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.

A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon múlt héten 0,2 százalékkal csökkent, a múlt hét első napján jelentkező árcsökkenés után stagnált az ár. A gázolaj jegyzésára heti átlagban 2,4 százalékkal drágult, a hét második felében emelkedett a jegyzésár.

A forint árfolyama a dollárral szemben keddtől kezdve folyamatosan gyengült, a hét átlagában 1,8 százalékkal került többe egy dollár. Az árfolyam gyengülése a dollárban mért benzin kis árcsökkenését forintban számítva emelkedésbe fordította és a szerényebb gázolaj áremelkedést forintban számolva felerősítette.

Múlt héten a kőolaj (Brent) ára a hétfői 100,2 dollárról péntekre 103,5 dollárra nőtt. A benzin jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon eltérően, a gázolaj esetében  csaknem azonos ütemben változtak.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,6 százalékos, míg a gázolajnál 4,2 százalékos árcemelkedést mutatnak.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin 10, a gázolaj is körülbelül 7 százalékkal lett olcsóbb – olvasható az elemzésben.

Kapcsolódó hírek