Ismét itt vannak a Varacskosok!

Kelecsényi István   ·   2015.12.07. 11:15
cim

A-10-esek várakozóban: a 74. század gépei

December elején a Pápai Repülőbázisra érkezett a Thunder Cloud 2015 közös kiképzés keretében a 74. Expedíciós Vadászrepülő Század. A vadászrepülő század esetünkben kicsit félrevezető lehet, mivel a vadászrepülőgépek helyett A-10-es csatarepülőgépek alkotják a század repülőtechnikáját. A közös kiképzésen közel 300 magyar és mintegy 350 amerikai katona vesz részt.

Az Egyesült Államok Georgia államban található Moody repülőbázisának 74. és 75. századából alakult expedíciós alakulat az USAFE (Amerikai Légierő Európai egységei) alá tartozik. December 2-án meglátogatta az egységet Eric Vollmecke tábornok az USAFE parancsnoka, aki nem mellesleg C-130 pilóta volt ifjabb éveiben. Az amerikai tábornokot Colleen Bell amerikai nagykövet kísérte. Magyar részről Siklósi Péter államtitkár, Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, és Sáfár Albert dandártábornok, az ÖHP Légierő haderőnem vezérkari főnöke látogatta meg a bázist és a vendégeket.

Vontatják a Varacskost

A 74. század nyolc gépe települt Pápára, mindegyik a modernizált C változatból. Ezeket a gépeket, bár lokátorral nem rendelkeznek, de két többfunkciós képernyővel, HOTAS kezelőszervekkel szerelték fel. A gázkar az F-15E, a botkormány markolata az F-16 típusból integrálták. A digitális adatátvitel is biztosítva van, valamint tizenegy felfüggesztési ponton az AGM-65 páncéltörő rakétákon kívül Paveway, és JDAM intelligens bombakitteket is hordozhat, és Litening célzókonténert és sisakcélzót is alkalmazhatnak.

A szemle után Vollmecke tábornok köré gyűlt a század állománya, kérdéseket tehettek fel. A válaszokból kiderült, hogy a 74-esek nem harcolnak az ISIS/ISIL ellen, Törökországba sem települnek testvéralakulatuk mellé, hanem Európában növelik az USAFE egységek ütőerejét. Állandó támaszpontra sem települnek, gyakorlatilag „végigturnézzák” Kelet-Közép-Európa repülőbázisait.

C-12 Huron, az amerikai nagykövet szolgálati repülőgépe

A Pápán tartott sajtótájékoztató során Siklósi Péter és Colleen Bell méltatta a két ország közti katonai együttműködést, és a NATO walesi csúcstalálkozó után az amerikai erők által indított Operation Atlantic Resolve fontosságát. Ennek keretében az Amerikai Légierő és Légi Nemzeti Gárda egységei, nem állandó támaszpontra, folyamatosan más-más bázisra települve intenzív gyakorlatokkal növelik az NATO harcképességét.

Még ebben az évben a 74-esek a Warthog csatarepülők a Wise Foresight hadgyakorlat keretében éleslövészetet tartanak a Bakony Harckiképző Központ területén. Az éleslövészeten magyar és amerikai szárazföldi egységek is részt vesznek, köztük a hazánkban állomásozó fél tucat Bradley lövészpáncélos is.

A pápai betonon: néhány példány a modernizált csatagépekből

Az Operation Atlantic Resolve jövőre is folytatódik, Magyarországra is települ, illetve közös gyakorlatokon vesz részt 2016-ban a 144. kaliforniai és a 104. massachusettsi vadászrepülő ezredből alakuló expedíciós század tizenkét F-15C vadászrepülőgéppel.

Nemcsak magyarországon állomásoznak ideiglenesen, vagy hosszabb idegi amerikai katonák, hanem ez fordítva is igaz, mintegy 350 fő vesz részt az Egyesült Államokban valamilyen kiképzésen, vagy végez tényleges bevetéseket. Hadseregünk állományából 1991 óta 1300 fő volt az USA által biztosított kiképzésen.

A-10-es emelkedőben, a szárnyak alatt bőven megpakolva

A Wise Foresight éleslövészetről szerkesztőségünk is a közeljövőben beszámol.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.