Japán első F-35-öse, Izrael többet rendel, tengeri próbák – videó!

iho   ·   2016.12.03. 11:15
cim35

Japán első F-35-öse (fotók: Lockheed Martin)

A szigetország védelmi doktrínájának megfelelően, és a régióban érezhetően növekvő feszültség miatt is siet Japán a légierő modernizálásával, ebben lesz kulcsszerepe a Lightning II. ötödik generációs harci gépnek. A japánok a konvencionális elrendezésű A-változatot vették (szemben a röviden felszálló és függőlegesen leszálló B, és a hagyományos hordozókra készülő C-változattal). Az első gép, amelyet a napokban vehettek át, csakúgy, mint az F-35-ös partnerországok és más külföldi vásárlók esetében, az Egyesült Államokban marad, és a hajózók és műszakiak kiképzését szolgálja a Luke bázison, Arizonában.

Japán a tervek szerint összesen negyvenkét gépet állít hadrendbe, közülük az első négy készül a Lockheed Fort Worth-i gyártósorán, a többi Japánban, a Mitsubishinél. Lesz dolga a Lightningoknak bőven, a szigetország légierejének készültségi gépeit tavaly 873 alkalommal riasztották, 571 esetben kínai légtérsértők miatt, és persze nagy a feszültség a Kína által „kikiáltott” új légvédelmi övezetben, amely erősen fedi a japánok által korábban deklarált hasonló övezetet.

Az első gép az izraeli légierőnek: szintén a konvencionális A-változat

Mindez érthetővé teszi a további beszerzéseket is: E2D légi harcálláspontok, V-22-es billenőrotoros gépek és a még fejlesztés alatt álló KC-46-os tankerek kerülnek majd az állományba, de amint azt a katonai elemzők egybehangzóan állítják, a legfontosabb az F-35-ösök hadrendbe állítása, különös tekintettel az ötödik generációs kínai fejlesztésekre.

Noha a kínaiak időnként azt állítják, hogy a munkákkal nagyon is előre haladtak, azért valószínű, hogy a térségben az első alacsony észlelhetőségű (lopakodó) technológiára épülő harci gépei mégiscsak a japán légierő F-35-ösei lesznek, miközben a jelek szerint a kínaiak sok mindent elértek a maguk fejlesztésében, de az ötödik generációs géphez illő új hajtómű még nem létezik a konstrukcióikhoz.

A USS America erősen dőlt fedélzetén

Ami a képet még érdekesen színezi, az Japán saját erőfeszítése ezen a téren: amint beszámoltunk róla, áprilisban sikeresen teljesítette első felszállását a 220 japán cég részvételével készült stealth technológia-demonstrátor, az X-2, amely úgymond előtanulmánya annak a saját ötödik generációs gépnek, amely a tervek szerit leválthatja a japán légierő mostani, továbbfejlesztés alatt álló F-15-öseit és Mitsubishi F-2-eseit.

Izrael kormánya jóváhagyta az eddig megrendelt gépek mellett további tizenhét „Adir” lekötését, így az izraeli légierő összesen ötven F-35-öst állít szolgálatba, de szó van arról, hogy a végső gépszám eléri a hetvenötöt. Az első példányt már a nyáron bemutatták, a tervek szerint az első alakulat, amely F-16-osai helyett az új géppel repül, már jövő év első felében eléri a kezdeti hadrafoghatóság szintjét, A rendelések ütemezése pedig azt jelenti, Izrael a típus már kiforrottabb sorozataiból kapja a gépei többségét.

B-k nagyüzeme a tengeri próbán

Végül: a napokban tettek közzé egy igen látványos fotó- és videó-összeállítást az amerikai tengerészgyalogság egyik hajóján zajlott F-35B tesztekről. A röviden felszálló/függőlegesen leszálló (STOVL) gépeket a USS America fedélzetén valósághű körülmények között üzemeltették, sokszor teljes, esetenként aszimmetrikus fegyverzettel. Amint a The Aviationist beszámol róla, volt, amikor 47 csomós szél és olykor a durván megdőlt fedélzet nehezítette a hajózók és a kiszolgálók dolgát, utóbbiak például végrehajtottak az egyik gépen egy hajtóműcserét illetve lepróbálták az emelőlégcsavar javítását/cseréjét is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek