Jelentős részesedést szerzett a SAS-ban az Air France–KLM

iho/repülés   ·   2024.09.03. 08:50
airfrance_klm_sas

A tranzakció értelmében a skandináv légitársaság átlépett a SkyTeam légiszövetségbe és összehangolta hálózatát az Air France–KLM Csoport kínálatával.

A kereskedelmi szövetség alapja, hogy az Air France–KLM Csoport egy konzorcium tagjaként 19,9 százalékos részesedést szerzett a SAS-ban. A francia–holland légitársaság összesen 144,5 millió dollár (jelenlegi árfolyam alapján bő 51 milliárd forint) értékben szerzett részesedést a skandináv légiközlekedési vállalatban, részesedése azonban a konzorcium tagjai közötti megállapodás értelmében legalább két év elteltével bizonyos feltételek teljesülése esetén irányítói szerepet garantáló többségi tulajdonrészre növelhető.

Az akvizíció része az Air France–KLM hosszútávú stratégiájának, amellyel a pénzügyi tervezés során is számoltak, ezért középtávon pénzügyi kilátásait nem befolyásolja.

A befektetői csoport tagja a Castlelake, a Lind Invest és a dán állam, amik összesen 86,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek a SAS-ban.

Az ügyletet az uniós és egyesül államokbeli versenyjogi hatóságok is jóváhagyták. A SAS egyúttal kilépett a csődvédelemből és szeptember 1-jével szoros kereskedelmi együttműködésben dolgozik a két vállalat. Ennek része egy codeshare és interline megállapodás, aminek részeként a légitársaságok harminchárom európai célállomást tesznek elérhetővé utasaik számára. Az Air France és a KLM ügyfelei koppenhágai, oslói és stockholmi átszállással utazhatnak tovább Észak-Európa több városába is a SAS járatain, míg a skandináv légicég utasai párizsi és amszterdami csatlakozással férhetnek hozzá az Air France és a KLM európai hálózatához. Emellett összehangolják a törzsutas programokat is, a hosszútávú járatokról pedig és egy későbbi együttműködés rendelkezik majd.

Benjamin Smith, az Air France–KLM Csoport vezérigazgatója amellett, hogy üdvözölte a tranzakció lezárását azt emelte ki, hogy az általuk alapított SkyTeam légiszövetség egy új, stratégiai partnerrel bővül, így utasaik szélesebb kínálatból választhatnak.

(Nyitóképünk forrása: SAS / flightglobal.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek