Karib-tenger helyett irány a hajójavító műhely!

iho/hajózás   ·   2018.01.21. 16:15
fregatt_nemet_haditengereszet_hadihajo_kislid
Az új hajó első útja a sarkkörön túlra vezetett volna, onnan pedig rögtön a Karib-tengerre. Mindez persze nem kéjutazásképpen, a nagy hidegben és a nagy melegben akarták vizsgálni a hajó működését. A Baden-Württemberg legénysége boldog volt és tűkön ült. Annál nagyobb most a csalódásuk, hogy az új, F-125-ös osztályú fregattjuk éppen a hamburgi javítóműhely felé hajózik. És ott is sokkal hosszabban maradnak majd, mint ahogy eredetileg gondolták, a mintegy hárommilliárd euróba kerülő hajó ugyanis számos problémával küzd.

A Baden-Württemberg német fregatt a kikötőben (forrás: DPA)

Szoftveres problémák mellett hibás a radar, nem működik a hajó víztisztító berendezése és az élelmiszerhűtő. A testvérhajón, a Nordrhein-Westfalenen is ugyanezek a hibák mutatkoznak, tehát rendszerszintű problémáról van szó.

A legénység persze kiábrándult, mert az a hír járja, hogy a javítási munkálatok egészen őszig el fognak tartani, azaz sokkal hosszabban, mint ahogy azt a védelmi minisztérium tervezi. A szövetségi kormány egyik hadügyi bizottsági tagja annak a félelmének adott hangot, hogy az így keletkező negatív hangulat hátrányosan fogja befolyásolni a már amúgy is hiányzó utánpótlás toborzását. A „Freundeskreis Baden-Württemberg e.V.”, azaz a hajó hivatalosan bejegyzett támogatói köre mindenesetre igyekszik megédesíteni a várakozás idejét, és elejét venni a rossz hangulat kialakulásának: húsz kiló gyümölcsös rágógumit küldtek a legénységnek.

A védelmi minisztérium mindenesetre igyekszik szépíteni a valóságot, és tagadja a legénység rossz hangulatáról szóló híreszteléseket. A kényszerszünetet ott nem tartják olyan károsnak, mert, mint mondják, a javítás időtartama alatt a legénység amúgy is szükséges tanfolyamokon fog részt venni, és az egyéni képességeiket is karbantarthatják.

Ez a hiba mindenesetre nem tűnik olyan súlyosnak, mint a brit flotta büszkesége, a HMS Queen Elizabeth repülőgéphordozó sérült tömítőgyűrűje, amely miatt a hajótestbe szivárgó vízen nem tudnak úrrá lenni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek