Katasztrófa Afganisztánban, drámai felvétel a zuhanásról

iho   ·   2013.04.30. 19:46
cim

Nem sokkal felszállás után a bagrami repülőtérről lezuhant a National Air Cargo N949CA lajstromjelű Boeing 747-400-as szállítógépe, amely Afganisztánból amerikai katonai járműveket vitt volna Dubajba. A gép Bagram támaszpont 03-as pályájáról szállt fel, majd egy drámai videofelvétel tanúsága szerint nagy állásszöggel repülve átesett, lezuhant és lángba borult.

A gép még a bázis területén, a küszöbtől nem messze ért földet. A fedélzeten lévő hétfőnyi személyzet, valamennyi amerikai állampolgár, életét vesztette.

A szemtanúk ugyancsak arról beszéltek, hogy a felszállás után a gép megközelítőleg négyszáz méter magasan váratlanul meredek szögben felemelte az orrát, és átesett. Meg nem erősített hír szerint a személyzet közvetlenül a zuhanás előtt jelentette, hogy elszabadult a rakomány: a 747-es hátsó része felé elcsúszó teher valóban megmagyarázná a balesetet.

Tizedmásodpercekkel a becsapódás előtt

A kormányellenes erők közleményükben azt állítják, hogy ők lőtték le a gépet, és ezt a tavaszi talibán offenzíva részeként és hatalmas sikereként propagálják. Az afgán hatóságok azonban cáfolták, hogy a bázis környékén bármiféle ellenséges tevékenység folyt volna. A videofelvételen sincs nyoma annak, hogy a 747-est rakétatalálat érte volna az átesés előtt.

A civil gép katasztrófáját az afganisztáni hatóság és az amerikai NTSB együtt vizsgálja.

Kapcsolódó hírek