Katasztrófavédelem: aki teheti, ne induljon útnak!

MTI/iho   ·   2014.12.28. 09:58
snow_road_2014_0
Nyolc megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap este eljuttatott veszélyjelzésében kiemeli: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett tizenkét megyére – Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél. Az előrejelzés szerint hétfőn néhány órára országszerte kisüt a nap, de több helyen futó hózáporok lehetnek, helyenként heves havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 fok körül valószínű.

 

Ausztriából, Szlovákiából csak hólánccal lehet jönni

Csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

* * *

Az Útinform vasárnapi összesítése szerint a Lenti–Paks–Makó vonaltól délre szinte mindenhol esik a hó, Kaposvár és Hódmezővásárhely térségében intenzív a havazás.

Forgalomkorlátozás a barcsi közúti határátkelőhelyen

A barcsi határátkelőnél nem léphetnek be Horvátország területére a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek – tájékoztatta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t. A korlátozás a rendkívüli időjárási, látási és útviszonyok miatt 16 órakor lépett hatályba. Magyarország területére egyelőre nem korlátozzák a belépést.

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. A Dunántúl nagy részén a főutak burkolata sónedves, hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők – közölte a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Az intenzív havazás miatt egyelőre havas a főutak burkolata Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén, Kiskunhalas és Szeged térségében pedig latyakos szakaszok lehetnek. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön és a Nyírségben sónedves a burkolat. A mellékutak a Dunántúlon mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

Pécsi Norbert Sándor közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, Vasvár környékéről és az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról viszont erős széllökéseket jelentettek. Nagyobb fennakadásról vagy balesetről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentést.

* * *

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson, valamint az Útinform és a meteorológiai szolgálat oldalán lehet értesülni – közölte.

Időjárásjelentés

Mára több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás, valamint a hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az év utolsó vasárnapján kemény téli idő várható, de hétfőn is komoly gondokat okozhat még a hófúvás.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére, mivel ezeken a területeken egy nap alatt akár húsz centiméternél is több hó hullhat.

Leesett a hó... A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI)

Közel fél méter hó esett a szlovén hegyvidéki területeken

Vasárnapra virradóra a nyugati és északnyugati hegyvidéki területeken Szlovéniában, a Júliai-Alpokban, amely az ország legmagasabban fekvő része fél méternyi hó esett. Hótakaró borította be reggelre Szlovénia középső részét is, vastagsága ott elérte a 25, délnyugaton a 20 centimétert, az ország többi részén pedig a 15 centimétert. Az ország nagy részén még mindig esik, de a havazás egyelőre nem okozott nagyobb fennakadásokat a forgalomban – jelentette az STA szlovén hírügynökség.

A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Emellett a havazás miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére, a hófúvás miatt Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére, a viharos szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A legerősebb széllökések az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 kilométer/órás erősséget – tették hozzá, kiemelve: emiatt a vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani, de a szél azokon a területeken is hordhatja a havat, ahol csak kisebb, pár centiméteres réteg alakul ki.

Hétfőn a középső országrészben erős, másutt viharos lesz az északi szél, de nagy területre kiterjedő, jelentős havazás már nem valószínű. A nagyobb területen viharossá fokozódó szél miatt a hófúvás akár a vasárnapinál nagyobb gondot okozhat – hangsúlyozták.

 

Korábban írtuk:

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője közölte: az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése szerint az ország nagy részén csapadékmentes az idő, kivéve a Dunántúl nyugati területeit. Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, Szentlőrinc térségéből intenzív havazást jeleztek. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autópályák vizesek, nedvesek, a leállósávon előfordulnak latyakos szakaszok. A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves. Ott viszont, ahol intenzívebben havazik, a fő- és mellékutak egy részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mosonmagyaróvár, Keszthely, Szentlőrinc és Mohács, valamint Kápolnásnyék és Hódmezővásárhely térségében közepes erősségű szél nehezítheti a közlekedést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek