Kényszerleszállás: a kapitány kizárta magát

iho   ·   2013.05.16. 10:30
cim

Az Air India VT-EDF lajstromjelű A320-200-as repülőgépe, 125 utassal a fedélzetén a Delhi–Bangalore járatot teljesítette, amikor a gép kapitánya Bhopal közelében úgy döntött, hogy hátramegy az illemhelyre. De dolga végeztével képtelen volt visszajutni a pilótafülkébe – írja az AvHerald repülésbiztonsági portál. Ott mindeközben az elsőtiszt és egy kiképzés alatt álló pilóta tartózkodott.

Mind az oktatott pilóta, mind a másodpilóta megpróbálta kiszabadítani a gép kapitányát, de a fülke ajtaja nekik sem engedelmeskedett. Az elsőtiszt úgy döntött, hogy a közelben lévő Bhopal repülőterén száll le.

A landolást a másodpilóta rendben végrehajtotta, a reptéren lévő karbantartók pedig végül sikeresen beavatkoztak és a kapitány csak ekkor, a földön foglalhatta el az őt illető helyet a pilótafülke bal ülésében.

A gép végül háromórás késéssel ért Bangalore-ba. Az Air India közleménye szerint a másodpilóta helyesen, az előírások és a társaság üzemeltetési eljárásának megfelelően cselekedett, amikor a kint rekedt kapitány miatt kényszerleszállt Bhopalban.

Mint arról az iho/repülés annak idején beszámolt, az Egyesült Államokban 2011-ben történt hasonló eset, amikor egy regionális járaton a kapitány nemhogy a fülkébe nem tudott visszajutni, de egyenesen a mellékhelyiségbe szorult, azt a sztorit ráadásul terrorriadó is gazdagította. Egy utas megpróbálta tájékoztatni a másodpilótát a kapitány szorult helyzetéről, de a másodpilóta azt hitte, hogy azért akar bejönni a pilótafülkébe, hogy hatalmába kerítse a gépet.


Kapcsolódó hírek