A kategória-teremtő Pilatus: kigördült a PC-24-es

iho   ·   2014.08.05. 16:00
cim

Huszonötezer néző és meghívott jelenlétében mutatták be a Buochs repülőtéren lévő szerelőcsarnokból az első PC-24-es, a svájci gyártó legfrissebb, és más konstrukcióihoz hasonlóan a piacon valami egészen komoly újdonságot, mondhatni külön kategóriát bevezető termékét.

Szemre „csak” egy újabb, nagykabinos, közepes nagyságú üzleti gép protopéldányáról van szó. Azonban amint arról az iho/repülés már korábban beszámolt, ez lesz a világon az első olyan business jet, amit kifejezetten nehéz körülmények között, rövid (8–900 méteres), és ráadásul szilárd burkolat nélküli pályákról történő üzemeltetésre terveznek, és ugyancsak alkalmas nagyon magasan fekvő reptereken biztonságosan fel- és leszállni.

Ily módon radikálisan megnő azoknak a repülőtereknek, célállomásoknak a száma (a cég szerint 21 ezerrel!), amelyek a géppel elérhetővé válnak. Ehhez járul még a kategóriájában jónak mondható, hat utassal 3600 kilométeres hatótávolság.

A PC-24-est ráadásul méretes teherajtóval építik, ami igen sokféle célra teszi alkalmassá a típust, még rugalmasabbá teszi a felhasználhatóságát, erősíti „utility” jellegét. Mindezt a gyár ígérete szerint a hagyományos precíz kidolgozással, a részletek alapos végiggondolásával vegyítik, híven a 75 éves Pilatus hagyományaihoz. A pilótafülke is a lehető legmodernebb, „nagyképernyős” műszerfallal.

Mindez pedig valóban vonzónak bizonyult: a kigördülési ünnepség hátterében annyi megrendelés áll, amennyi az első három év teljes termelését lefedi.

A gép most elkészült első prototípusa a tervek szerint 2015 tavaszán emelkedhet majd először a levegőbe, a berepülési programot három példánnyal teljesítik, a légialkalmassági engedély elnyerését és az első gépek átadását a tulajdonosoknak 2017-re tervezik.

A kigördülési ünnepséget is svájci alapossággal és ötletességgel szervezték: a 24-est 24 ló vontatta a nézők elé, a levegőben pedig megjelent szinte az összes Pilatus-típus, amelyet az alapítás óta sorozatban gyártottak a svájciak.

Márpedig ebből a gyárból valóban korszakos gépek kerültek, ki, például a Magyarországon is használt, hihetetlenül rövid fel- és leszálló tulajdonságokkal rendelkező igásló, a PC-6 Turbo Porter, a katonai kiképzést forradalmasító PC-7-9-21-es sorozat, vagy az egyhajtóműves, légcsavaros-gázturbinás PC-12-es, amely legutóbb akkor került ismét reflektorfénybe, amikor Amelia Earhart „modern kiadása”, Amelia Rose Earhart és másodpilótája egy PC-12-essel ismételte meg a nagy előd földkörüli repülését.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek