Kispöfögők: gyermekkönyv a hazai erdei kisvasutakról

iho   ·   2018.04.07. 08:45
Miki__kislid

Első ízben jelenik meg mesekönyv a hazai erdei kisvasutakról: a Kispöfögők sorozat első kötete, a Miki és a lillafüredi kisvasút szereplői a Bükk-hegységben teljesítenek szolgálatot, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalain, a Szinva- és Garadna-patak völgyében. Valamennyi szereplőt a valóságból kölcsönözte a szerző, Csohány Domitilla: a főhős, Hibrid Miki egy Mk-48-as típusú hibrid mozdony. Legjobb barátja Cidri, a C50-es dízel a mahócai szárnyvonalon közlekedik. Borsó apó a csapat legidősebb tagja, az egyetlen B-26-os mozdony az országban, és valamikor a Szerencsi Cukorgyárban „dolgozott”, csilléket húzott. A természettudósról elnevezett Ottó bácsi (MK-48-as), és Lilla, a szerkocsis gőzös ugyancsak feltűnik a mesében.

Miki, a töténet főhőse egy Mk-48-as típusú hibrid mozdony – a valóságban is a Szinva- és Garadna-patak völgyében teljesít szolgálatot

A kortárs magyar gyerekirodalom a kétezres évek elején elindult a minőségi fejlődés útján. Azonban maradt egy rés, és ez a kisvasúti téma, amit fontos körüljárni, hiszen egyedülálló kulturális értékről van szó, ráadásul elérhető közelségben – mondja Baricz Árpád kiadó, a Beszédírók Kft. vezetője.  A könyvben a szerző – többek között – a XIX. század végén kialakult Montessori-iskolára épít, amely összekapcsolja a művészeti és a környezeti/természeti nevelést, az oktatást és a játékot. Egyszerre jelenik meg a vasút, az azt körülvevő, és a tájegységre jellemző növény- és állatvilág, irodalom, csillagászat. (A szakmai hitelességet egyébként az Északerdő Zrt., a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemeltetője ellenőrizte).

Az első kötetes Csohány Domitilla figyelt a gyermeki befogadás sajátosságaira, a hagyományos gyerekműfajok keretére, a könyv nyelvezete gördülékeny, de nem egyszerű. Az író kiemeli: fontos szempont volt, hogy ne egyszerűsítse le a nyelvet a történetmesélés során. – A jó gyerekkönyv elismeri és komolyan veszi a gyerekek adottságait, érzéseit. Jól felépített története, igényes nyelvezete kerüli a didaxist. Az illusztráció pedig kíséri a szöveget és nem elnyomja – mondja.

Csohány Domitilla könyvének valamenyi hőse a lillafürdei erdei kisvasúton közlekedik vagy közlekedett. Az illusztrációk valósághűek, ez igaz a járművekre és a természeti környezetre is

Az már közhely, hogy a könyv célja, leültesse egymás mellé a szülőt és a gyereket. Az azonban talán kevésbé, hogy ezt akkor teheti meg, ha a szülőt is érdekli a könyv. Tehát a jó gyerekirodalom felnőttirodalomnak is jó, és ez erre a kötetre igaz. A könyv három fejezetből áll: az első részben a gyerekek/szülők megismerik a főszereplőket, a történet helyszíneit, sőt, azt is megtudják, hogyan épül fel egy hibrid motor. A második részben az évszakváltás hívja kalandra a mozdonyokat hegyoldalakon, sziklaszorosokon, völgyhidakon, esténként a mozdonyszínben a majláthi forgalmi telepen. A harmadik részben pedig egy titokzatos kulcs nyomába erednek Miki és a barátai a Diósgyőri várban.

– A karakterek különbözőek: kedvesek, szerethetőek, de néha ők is hibáznak, türelem kell hozzájuk. Igyekeztem valamennyiüket megkedveltetni, elfogadtatni az olvasókkal – mondja Domitilla. Lillafüred természeti értékein túl irodalmi utalások is megjelennek: József Attila Lillafüreden írta az Ódát, amelynek egy sora elhangzik a mesében, de Weöres Sándortól is idéznek a szereplők. A könyv ötlete Domitilláé volt, ez találkozott a kiadói igénnyel, és a szerzőpáros másik tagjának, Győri Zsolt képi világával, aki először mutatkozik be illusztrátorként a hazai könyvpiacon.

A kis mozdonyok megfordulnak hegyoldalakon, sziklaszorosokon, völgyhidakon, esténként a mozdonyszínben, a majláthi forgalmi telepen pihennek

– Természetesen Thomas vagy a Chuggington előképe volt a kötetnek – mondja a szerző. – De a magyar gyerekek miért Sodor szigetén járjanak, amikor elérhető közelségben van egy erdei kisvasúthálózatunk, ami könnyen bejárható a családoknak?

A sorozatban nem lesznek visszatérő szereplők, a kiadó és a szerzők úgy vélik, a gyerekek fantáziája megenged annyi rugalmasságot, hogy erre ne legyen szükség. Ráadásul a hitelesség miatt nem is tudták volna megoldani, hiszen más szereplők, vagyis járművek találhatóak például Gemencen, ahol majd a következő, ősszel megjelenő történet játszódik.

A kiterjesztett meseélmény fogalma szerint, amivel az író dolgozott, a gyerekek figyelme, fantáziavilága, koncentrációkészsége fejleszthető, erősíthető ha újból és újból át tudják élni a történeteket, újramesélhetik, akár meg is változtathatják azt. A sorozathoz ezért egy weboldal is kapcsolódik (www.kispofogok.hu), amelyet a szülőknek és az oktatóknak ajánlanak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek