Légiutas-riadalom egy félreértett szó miatt

MTI   ·   2012.02.28. 12:26

Félrehallás miatt tört ki riadalom egy repülőgépen az Egyesült Államokban: több utas bombának hallotta a mama szót, amely angolul hasonlóan hangzik: bomb, illetve mom.

A pilóta egy földi légiirányító kérésére születésnapi köszöntőt mondott a kihangosítóba a kolléga anyjának tiszteletére, aki a gépen utazott. A pilóta azzal kezdte mondandóját, hogy „mama van a gépen”, amit sok utas úgy értett, hogy bomba van a gépen, és riadalmában már nem figyelt a folytatásra. Bár mindenki ülve maradt, buzgón kérdezgették egymást az utasok, majd pedig a személyzet tagjait arról, hogy pontosan mit is mondott a pilóta. Az utaskísérőknek lépten-nyomon el kellett magyarázniuk, hogy tényleg nincs pokolgép a fedélzeten: robbanó anyag helyett születésnapos mama van.

A Baltimore-ból New Yorkba tartó járat gond nélkül leszállt, ám több utasa annyira dühös lett a történtek miatt, hogy panaszt tett a légügyi hatóságnál, amely megígérte, hogy utánanéz annak, szabályos volt-e a légi irányító kérése. A pilóta ellen nem indított vizsgálatot – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.