Levegőben az ötödik Grizzly

iho/repülés   ·   2011.12.20. 19:42
nyito

A Grizzly 5 hívójelű gép reggel, helyi idő szerint 08.55-kor rugaszkodott el a pályától és emelkedett fel 125 tonnás terheléssel fedélzetén. A géppel 2 óra 10 perces repülést hajtottak végre, és a gép ezután eseménymentesen le is szállt Sevillában.

A gép két tesztpilótája, Christophe Marchand kapitány és Etienne Miche-de-Malleray első tiszt voltak. A repülés során a fedélzeten dolgoztak még Jean-Paul Lambert, Ludovic Girard és Cesar Gonzales-Gomez fedélzeti mérnökök is. A gép az előre eltervezett időben készült el és hajthatta végre első felszállását.

Az immár öt gépből álló A400M-tesztflotta eddig több mint 2500 repült órát gyűjtött össze, így lassan elérhető közelségbe kerül a 3700 órára tervezett tesztprogram befejezése. A most átvett gép elsősorban az elektromágneses interferenciák, zavarok, a tehertér üzemeltetése, az extrém időjárási viszonyok közötti repülés és üzemeltetés vizsgálataira, illetve a normál üzemeltetési módok bemutatására szakosodik.

AZ első felszállás <br>(fotó: Airbus)

Az Airbus-irodának sietnie kell: 2012-ben a tervek szerint már átveszi első, sorozatgyártott gépét a francia légierő. Ehhez fontos volt az idei repülési tesztprogram felpörgetése és hibátlan végrehajtása. Ennek során több mint 60 pilóta repült a tesztgépekkel. Sikeresen zárultak a kulcsfontosságú, maximális felszállótömeggel végrehajtott, megszakított felszállást szimuláló tesztek, de befejezték a keresztszélben és a nedves pályán végzett fel- és leszállási teszteket is. Lezárták az áteséseket, a fékezés közbeni viselkedést, az utazómagasságban és –sebességgel végzett repülési tulajdonságokat vizsgáló programokat. Jelenleg már a repülés közben mesterségesen előállított jégrétegekkel végzett jegesedési teszteket repülik.

Kapcsolódó hírek