Lezuhant a NASA pókja

MTI   ·   2012.08.10. 08:38

Tesztelés közben lezuhant és felrobbant az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új leszállóegysége, a Morpheus. A leszállómodul a floridai űrközpontban zuhant le három nappal az után, hogy sikeresen leszállt a Marson a NASA Curiosity (Kíváncsiság) nevű marsjárója.

A pókszerű, hétmillió dollárból épített, folyékony oxigénnel és metánnal hajtott landolóegység egyelőre tisztázatlan okok miatt letért a kijelölt pályáról, és lezuhant, roncsai pedig lángra kaptak és felrobbantak. A balesetben senkinek sem esett baja, a roncsokat eloltották - közölték a NASA illetékesei.

A NASA két évvel ezelőtt látott hozzá a leszállómodul fejlesztéséhez, amely a tervek szerint Hold- vagy Mars-expedíciókhoz fognak használni, illetve más bolygóközi kutatásokhoz. Eddig egy daruhoz rögzítve tesztelték, s a NASA szakemberei csütörtökön próbálkoztak az első szabadrepüléssel, de kudarcot vallottak.

Azt mondják azonban, hogy számítottak az ilyen balesetekre, mert előfordulnak a bonyolult űreszközök fejlesztése során.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.