Lufthansa: új ajánlat a sztrájkolóknak

iho   ·   2016.12.01. 08:49
cim3

A Deutsche Lufthansa AG új ajánlatot tesz a pilótákat képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezetnek a jelenlegi helyzet megoldása érdekében. A vállalat egy kétlépcsős, 4,4 százalékos emelésre, és egy egyszeri, egyösszegű kifizetésre tesz javaslatot. A béreket 2016-ra 2,4 százalékkal emelné a vállalat, amelyet 2017-ben egy további, újabb két százalékos emelés követne. Ez az ajánlat semmilyen más feltételhez nincs kötve. A Lufthansa így teljesíti a VC legfontosabb követelését. A szakszervezet többször is azt nyilatkozta a sajtónak, hogy egy, a fentihez hasonló alapú ajánlattal kapcsolatban hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, olvasható a légitársaság köüzleményében.

– Szeretnénk mielőbb elkerülni, hogy a vállalatunk további károkat szenvedjen a sztrájk következtében és végre ismét azt a szolgáltatást nyújthassuk utasaink számára, amit ők elvárnak tőlünk, ezért tettük ezt az új ajánlatot a VC-nek – mondta Harry Hohmeister, a Deutsche Lufthansa AG központok üzemeltetéséért felelős igazgatótanács tagja egy szakszervezeti eseményen.

A Lufthansa az új ajánlat alapján hajlandó azonnal elkezdeni a tárgyalásokat a VC-vel a kollektív munkaszerződésben rögzített bérekről. – Mielőbb szeretnénk visszaülni a tárgyalóasztalhoz – hangsúlyozta Bettina Volkens, a Deutsche Lufthansa AG személyzeti és jogi részlegének vezetője. – Az ajánlat révén folyamatosan tárgyalhatunk a VC-vel valamennyi nyitott kollektív szerződés által szabályozott ügyben, egyúttal egy hosszú távú tarifakonszenzusban és egy szociális alapú partnerkapcsolatban állapodhatunk meg – tette hozzá.

A VC szakszervezet a november 23-án induló legutolsó sztrájkhullám során összesen hat napra hirdetett sztrájkot. A Lufthansa összesen 4 450 járatot volt kénytelen törölni, ami 525 ezer utast érintett. – Bízunk benne, hogy a VC végre felhagy a sztrájkkal és már holnaptól visszatérhetünk a normális üzemmódba – tette hozzá Hohmeister.

A szakszervezet az ajánlatra egyelőre nem válaszolt, a sztrájk napi 10–15 millió eurós veszteséget okoz a légitársaságnak. A Reuters szerint a mostani helyzet jó alkalom a rivális Ryanair és EasyJet számára, hogy szélesítse a piacát, a Lufthansa pedig nem biztos, hogy teljesíti idei deklarált profitcélját. A sztrájkolók tegnap tüntettek a frankfurti repülőtéren, de volt ellendemonstráció is, a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete részéről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.