(Majdnem)újévi ajándék: egy hajóroncs

iho/hajózás   ·   2019.01.20. 16:15
rugen_hajo_roncs_regeszet_kislid

Váratlan attrakció azoknak, akik téli időben Rügenen a parti strandra mentek sétálni: egy januári vihar után egy hajó gerince és palánkozása feküdt a parti homokban. A régészek persze rögtön munkához láttak, és sok mindent találtak is.

Mecklenburg-Vorpommern kulturális örökségért és műemlékvédelemért felelős tartományi hivatala már közölte is, hogy a Glowe melletti partszakaszon megtalált lelet egy XVIII. századi kereskedelmi hajó maradványa. A feltárt szerkezeti sajátosságok arra utalnak, hogy a hajó Hollandiában épülhetett. A régészek ezeken túl a pontos kormeghatározáshoz famintákat is vettek: a felhasznált faanyag évgyűrűinek vastagsága, ezek ciklikussága alapján pontosan be lehet lőni az időszakot, amikor a hajóépítéshez használt fát kitermelték. A szárazabb évek vékonyabb évgyűrűket, a nedvesebbek vastagabbakat eredményeznek, és mivel Európában a szárazabb és nedvesebb évek váltakozását – éppen hasonló leletek segítségével – többszáz évre visszamenőleg meghatározták, az évgyűrűk méreteinek segítségével a megtalált „vonalkódot” pontosan be lehet majd illeszteni az eltelt időszak európai időjárási naptárjának mintázatába.

Hajólelet Rügen partjain (forrás: DPA)

A helyszínen már korábban, a kilencvenes években is találtak partra sodródott hajódarabokat, ezért a régészeket nem érte teljesen váratlanul a felfedezés, mindenesetre a mostani lelet méretében és összetettségében is meglepetésnek számít. Hogy a hajó mit szállított és mi volt útjának célja, egyelőre még bizonytalan, Glowe település krónikáiban mindenesetre nem találtak közeli hajószerencsétlenségre utaló leírást. A partok előtt azonban fontos hajózási útvonalak futottak már a történelmi időkben is, a kutatók becslése szerint jó kétszáz hajóroncsot rejthet itt a tenger. A lelet felfedezése annak köszönhető, hogy a heves januári viharok erősen alámosták a partokat, a glowei strand jó egy méter vastag homokréteget vesztett el.

A kulturális népvándorlás máris megindult, messze földről is érkeztek érdeklődők, de szerencsére még kitart a fegyelem: a tartomány szóbeli figyelmeztetése – miszerint tilos a leletből bármilyen kis rész szuvenírként történő eltávolítása – egyelőre még elegendőnek bizonyult a kincs épségének megőrzésére.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek