Marhák a póluson át

iho/repülés   ·   2012.03.10. 13:43
cim_1

A legnagyobb orosz légi teherszállító, az AirBridgeCargo végrehajtotta első, az Északi-sarkon át vezető járatát Chicago és Krasznojarszk között - jelentette a Russia Aviation.

A Boeing 747-400-as ráadásul meglehetősen érdekes szállítmánnyal, 175 szarvasmarhával a fedélzetén tette meg az utat. Az állatokat épen és egészségesen rakodták ki Krasznojarszkban majd egy közeli mezőgazdasági üzembe vitték.

(fotó: wikimedia)

Az orosz internetes szakmai lap szerint az Északi-sarkon át vezető útvonalak lerepülése eltér a szokásostólés különleges felkészültséget igényes a személyzettől. Ezen az útvonalon magas a sugárzási szint, nagyobb a a műholdas navigációs rendszerek eltérése és nehéz fenntartani a rádiókapcsolatot is. Ezért a társaság legtapasztaltabb pilótája volt a járat kapitánya, Oleg Trotsenko 1997 óta vesz részt a póluson át vezető útvonalak tesztelésében.

Az ilyen vonalakon a nyitójárat személyzetének meglehetősen nehéz a dolga, ugyanakkor az AirBridgeCargo ki akarja használni ezeknek az utaknak az előnyeit, az idő és üzemanyag megtakarítását, és a társaság azt reméli, hogy ezek a járatok a megrendelőik körében is népszerűek lesznek.

Kapcsolódó hírek