MAX-okkal erősít a LOT!

iho/repülés   ·   2022.10.07. 13:00
Boeing-737-8-MAX-rev

Hat gép az ALC-től, még ebben a hónapban.

A lengyel légitársaság az amerikai Air Lease Corporation révén jut igen rövid időn belül új utasszállítókhoz a 737-es családból. Pontosabban a csomagban vannak rentoni példányok, és egy gép a romániai diszkont Blue Airtől kerül át, amely, mint hírt adtunk róla, 200 millió dolláros adóssága miatt szeptember elején felfüggesztette működését, először csak október 12-ig, de aztán még tovább, határidő nélkül. Hogy a legújabb gépe egyike más flottáját gazdagítja, az kétségessé teszi a botrányos körülmények között megbukott cég talpra állását, a más befektetőkkel és az állammal zajló tárgyalások ellenére.

A Blue Air első MAX 8-asa tavaly érkezett a nemrég leállt társasághoz

Vissza a LOT-hoz: a hat MAX 8 egy gép híján megduplázza a lengyelek eddigi 737-es állományát, amely eddig öt MAX 8-asból állt. Ugyancsak a duplájára növekedik az ALC által a lengyeleknek lízingelt gépek száma, az amerikaiak az eddigi öt 737-es mellett bérbeadói a nagy hatótávolságú LOT Dreamlinerek egyikének.

A mostani szerződés hosszú távú, de a gépek beérkezése meglepően gyors ütemű, mindegyiket már a hónap végéig birtokba veheti a légitársaság. Ez azt teszi valószínűvé, hogy a Boeing valóban megkezdte a beígért átrendezést a leszállítható gépei sorában, olyan kész példányokat tud rövid idő alatt piacra küldeni, amelyeket más megrendelő végül nem vett át, a gyártó pedig eldöntötte, hogy nem vár rájuk tovább. Például nagy számban a kínai cégek, amelyek számára a MAX még mindig nem használható a pekingi hatóság tilalma miatt, de a kínai légiközlekedésben meg is indult közben az átállás a konkurens Airbus termékeire.A LOT volt a MAX-ok egyik első európai megrendelője

A lengyelek eddig használt 737-esei a 2017-ben beindult teljes flottamodernizálás folyamatából adódóan meglehetősen fiatal gépek, átlag életkoruk 4,1 év. Ezeket 201718 folyamán állították forgalomba.

A legfontosabb közepes hosszúságú útvonalak, amelyeken az új MAX-okat repültetik majd: túlnyomó részt az angliai repterek, tekintettel a rengeteg ottani lengyelre, más európai nagyvárosok, illetve Antalya, Tel Aviv és Tbiliszi.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek