Minden korábbi rekordot megdöntött az Innotrans

iho/vasút   ·   2024.10.18. 12:00
_innotrans24_

A világ legnagyobb vasútipari és közlekedési szakvására számokban: 2940 kiállító 59 országból, 170 ezer látogató 133 országból. Mindenki elégedett.

A világ legnagyobb közlekedés-technológiai szakvására, az Innotrans több rekordot is felállított a szeptember 24–27. között megrendezett 14. eseményén: a berlini kiállítási központ összes csarnokát, valamint a teljes szabadtéri kiállító-területét elfoglalta, így az 1996-os kezdetek óta a legnagyobb kiállítási területet kínálta. „Az InnoTrans 2024-ben igazi rekordot jelentő vásár volt, mind a kiállítási terület, mind a látogatószám tekintetében. Idén 133 országból mintegy százhetvenezer látogató érkezett a berlini kiállítási központba, vagyis a látogatószám és a nemzetköziség tekintetében ismét sikerült túllépnünk a Covid előtti szintet. Az InnoTrans lenyűgözően bizonyította, hogy a világ vezető közlekedési technológiai és mobilitási szakvására” – hangsúlyozta Dirk Hoffmann, a Messe Berlin operatív igazgatója.

„Az InnoTrans ismét a globális vasúti ipar eseményének bizonyult” – jelentette ki Kerstin Schulz, az Innotrans igazgatója. Az 59 országból érkező 2940 kiállító mutatta be legújabb termékeit és szolgáltatásait az öt vásári szegmensben: vasúttechnológia, vasúti infrastruktúra, tömegközlekedés, belső terek és alagútépítés. A vásár idén még nemzetközibbé vált. Mintegy hatszáz új kiállító is megjelent Berlinben, és velük olyan új országok, mint Marokkó, Malajzia, Indonézia és Dél-Afrika. A világ minden tájáról érkező kiállítók 133 járművet mutattak be a 3500 méteres vasúti kiállítótéren. A nyárikertben kialakított buszkiállításon a szaklátogatók tizenegy autóbuszt ismerhettek meg, egy ötszáz méter hosszú pályán. Az idei vásár fő témái a fenntarthatóság, a villamosítás, a digitalizáció és mindenekelőtt a mesterséges intelligencia voltak. Az InnoTrans ezt a fejlődést az új kiállítási területtel, az AI Mobility Lab-al támogatta. „Ez pontosan a helyes döntés volt. Az AI-alapú megoldások és a kiberbiztonság iránti kereslet óriási volt” – fejtegette Schulz, akinek szavait alátámasztja, hogy 17 ország 42 kiállítója mutatta be a mesterséges intelligencia, a robotika, az adatvédelem és a kiberbiztonság területén szerzett szakértelmét.

A következő Innotrans 2026. szeptember 22. és 25. között esedékes.

Az InnoTrans 2024 kiállítóinak véleménye:

Michael Peter, a Siemens Mobility vezérigazgatója: „Elégedettek vagyunk az idei berlini Innotrans kiállítással, hiszen a vásár nagy sikert aratott. Több ezer látogatónak és ügyfélnek tudtuk megmutatni, hogy a Siemens Xcelerator szabványosított interfészeket használ a termékeink, az üzemeltetők és az ökoszisztéma-partnerek adatainak újszerű digitális összekapcsolására. Ily módon olyan úttörő innovációkat támogatunk, amelyek a vasúti közlekedést a legfenntarthatóbb, legkényelmesebb és legköltséghatékonyabb közlekedési megoldássá teszik. Az InnoTrans tökéletes helyszínt kínál mindannyiunknak a személyes párbeszédhez és a közös előrelépéshez.”

Henri Poupart-Lafarge, az Alstom vezérigazgatója: „Idén azt láthattuk, hogy az iparág aktívan reagál a világ gyorsan változó közlekedési igényeire. Hálás vagyok a világ minden tájáról érkező számos látogatónak, különösen az Alstom ügyfeleinek és partnereinek, akik időt szántak arra, hogy beszélgessenek velünk. Büszkén mutattuk be nyolcvannégyezer tehetséges munkatársunk innovációit, akik együtt dolgoznak azon, hogy a közlekedést tisztává, hatékonnyá, intelligenssé, megbízhatóvá, élvezetessé és mindenki számára elérhetővé tegyék. Az előttünk álló kihívások – az éghajlatváltozás, a gyors urbanizáció és a változó technológiai környezet – együttműködésen alapuló megközelítést igényelnek, és mi jó úton haladunk. Az Innotrans megerősítette optimizmusomat a jövővel kapcsolatban.”

Richard Lutz, a Deutsche Bahn AG vezérigazgatója: „Több vasút Németországban és Európában, és ezáltal hatékonyabb éghajlatvédelem csak közösen érhető el. Ezért olyan fontos az iparágon belüli párbeszéd az Innotranson. Innovatív megközelítésekkel és digitális technológiákkal, valamint az utasainknak bemutatott kézzelfogható fejlesztésekkel a vonatok, a csatlakozások és az integrált tömegközlekedési szolgáltatások terén mi, a DB-nél felelősséget vállalunk egy erős vasútért.”

Markus Bernsteiner, a Stadler csoport vezérigazgatója: „Az Innotrans nagy siker volt a Stadler szempontjából. A standunkon bemutathattuk vendégeinknek és ügyfeleinknek a modern vasúti járművek és a személyre szabott jelző- és szolgáltatási megoldások innovatív erejét. Nyolc járműkoncepcióval ismét bizonyítottuk a fenntartható, biztonságos és megbízható mobilitás iránti elkötelezettségünket. Várakozással tekintünk a közelgő projektek és partnerségek elé, amelyek a vásáron eltöltött sikeres hét eredményeként születnek majd meg.”

Martin Schmitz, a Német Közlekedési Vállalkozások Szövetségének (VDV) technológiai ügyvezető igazgatója: „A szakvásár ismét lenyűgözően bizonyította a német és a nemzetközi vasúti ipar innovációs erejét. Az iparágnak ezt az erőteljes és előremutató bemutatkozását arra kell felhasználnunk, hogy most már az EU és a szövetségi politikusoktól is nyomatékosan követeljük az átalakulásunkhoz szükséges támogatást.”

Enno Wiebe, a a vasúti beszállítóipar európai szövetsége, a UNIFE vezérigazgatója: „Minden idők legnagyobb Innotrans rendezvénye lenyűgözően mutatta be, hogy mire képes a vasúti beszállítóipar, és milyen szerepet fog játszani a jövő vasúti rendszerének megvalósításában. Tisztességes nemzetközi versennyel és a többi közlekedési móddal egyenlő versenyfeltételekkel – a szükséges finanszírozás és a migrációs utak lehetővé tétele mellett – továbbra is sikeresen megvalósíthatjuk azt, amit itt, Berlinben, a mobilitás jövőjének fővárosában bemutattunk.”

Patrick Oosterveld, az elektromos buszok és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra holland gyártója, az Ebusco értékesítési igazgatója: „Remek kiállítást zártunk. Az a jó, hogy nem csak a buszok statikus bemutatóját láthatjuk az expón, hanem el is mehetünk egy körre. Így az ügyfél megtapasztalhatja, hogyan viselkedik a jármű utazás közben, és milyen az utazási komfort. Ezt itt ki lehetett próbálni.”

(A képek forrása: Innotrans)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek