Módosult a magyarországi légtérrendelet

iho/repülés   ·   2011.11.18. 08:00
_MG_1326

A nemzeti fejlesztési miniszter a rugalmas légtérfelhasználásra vonatkozó közös uniós szabályoknak megfelelően, felülvizsgált néhány korábbi, légi közlekedési tárgyú jogszabályt. A változásokat a Magyar Közlöny idei 130. számában tették közzé. Ennek értelmében módosult, illetve részben kiegészült többek között a magyar légtér légi közlekedés céljára történő kijelöléséről szóló eddigi rendelet – olvasható a TTG hírlevélben.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy egy magyarországi légtér módosítására vagy új légtér kijelölésére – például egy repülőtér létesítésekor vagy fejlesztésekor – a kérelmezőnek a jövőben előzetes konzultációt kell kezdeményeznie a Nemzeti Légtér Koordinációs Munkacsoporttal (NLKM), melynek a véleményezésre harminc nap áll rendelkezésre. A létesítési engedélyhez szükséges dokumentációnak az NLKM döntési javaslatát is tartalmaznia kell. A légtér módosítására vagy új légtér kijelölésére irányuló javaslathoz a vonatkozó uniós rendeletnek megfelelően, biztonsági felmérést kell készíteni.

Egy valamilyen okból (például környezetvédelmi szempontok miatt) korlátozott légtér igénybevétele előtt a kérelemnek tartalmaznia kell az adott légtér nevét, azonosítóját, igénybevételének célját, a repülés során használt légi jármű típusát, lajstromjelét vagy azonosító jelét, az igénybevétel tervezett kezdő dátumát és időpontját, a repülés útvonalát és magasságát, valamint időtartamát. Az alkalmi ejtőernyős- és légibemutatókhoz, vagy repülősport-rendezvényekhez eseti légteret kell kijelölni.

Az új rendelet tartalmazza többek között a Ferihegyi repülőtér nevének megváltozása kapcsán szükségessé vált hivatalos módosításokat is. Ennek megfelelően a régi „ferihegyi” kifejezés helyett már mindenhol „budapesti” szerepel, míg a „Budapest-Ferihegyi repülőtéren” szövegrész helyébe a „Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér” szöveg lépett.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.