Motor, busz, teherautó: jogsi csak később

iho/közút   ·   2013.01.07. 13:24

Egy kormányrendelet szerint január 19-től változnak a jogosítványszerzés feltételei: nagymotort például 24, robogót pedig 16 éves kortól lehet majd vezetni – adja hírül a Borsod online.

A személygépkocsik tekintetében nincs módosítás, a motoroknál, teherautóknál és buszoknál viszont igen. Megszűnik az M (segédmotor) kategória, amelynek AM lesz az új neve. A rendelet szerint AM-re 14 év helyett csak 16 éves kortól lehet jogsit szerezni. Ugyanakkor az úgynevezett A korlátozott kategória (maximum 25 kilowattos motorok) helyett az A2 lép életbe. Az A kategóriás járműveket (amely a korlátozás nélküli nagymotorokat takarja) pedig csak 24. életévét betöltött személy vezetheti.

A C1-nél (kisteherautó) nincs változás, azaz 18 év az előírás. A C kategóriánál (nagyteherautó) azonban van: a korábbi 18 éves kor helyett 21 éves kortól lehet ezeket a járműveket majd vezetni. A D (nagybusz) és a D1 (busz 16 utasig) kategóriában is változtak az életkorok, hiszen amíg eddig 21 évesen is lehetett ilyen járművet vezetni, ezentúl 24 év lesz az alsó határ.

Kapcsolódó hírek