Ne legyenek illúzióink, a repjegyárak nem csökkenek majd a jövőben, sőt!

iho/repülés   ·   2023.04.24. 15:00
iata

A légitársaságok a magas üzemanyagár, a drága munkaerő és a működési kihívások sokba kerülő kezelése miatt kénytelenek emelni.

Saját bőrünkön tapasztalhattuk, hogy amikor tavaly ismét megugrott a repülés iránti érdeklődés, milyen tempóban drágultak a repülőjegyek. A Covid utáni nyitás idején megfogalmazott előrejelzésekből még azt olvashattuk ki, hogy a légiközlekedési alágazat a stabilizálódásra, a megnövekedett igények kielégítésére törekszik, az árak pedig mérséklődhetnek.

Hát, nem így történt. Az idei négy hónapban ugyanis légitársaságtól – legyen szó fapadosról, vagy teljes körű szolgáltatást nyújtóról – függetlenül az árak egyáltalán nem csökkentek arra szintre, amit egyrészt vártak, másrészt ami nem érinti fájdalmasan a közönség pénztárcáját. És egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az árak már soha nem térnek vissza a járvány előtti szintre...

Hogy miért nem? Könnyen belátható, hogy a repülőgép-üzemanyag árának ingadozása erőteljesen befolyásolja azt, hogy mennyibe kerül egy repülőjegy. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) helyzetértékelése szerint, miután a repülőgép-üzemanyag ára tavaly júniusban rekordmagasságot, 172 dollárt ért el hordónként, az év végéig esett az ár, idén viszont újra nő. Tekintettel arra, hogy az üzemanyag költsége bármely légitársaság működési költségeinek 25–30 százalékát teszi ki, a repülőjegyek ára lassan, de biztosan emelkedni fog.

Az egyes légitársaságok nyeresége vagy vesztesége más tényezőktől is nagymértékben függ, mint például a folyamatos munkaerőhiány, a magas munkaerő költségek, az ellátási lánc zavarai és az új járatok indítását ellehetlenítő repülőgép szállítási késések. A repülés iránti érdeklődés ugyanis nem lanyhult, méghozzá olyannyira nem, hogy már nincs elegendő kapacitás az utazási igények kilégítésére. A légitársaságok számos működési kihívással néznek szembe; ezek kezelése, az ezekre adott szervezeti, működési válaszok magasabb kiadásokkal járnak, és emelkedő jegyárakat vonnak maguk után. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az általános inflációt sem. Az IATA szerint a repülőjegyek árai a közelmúltban haladták meg a globális inflációt, amelynek növekedésével párhuzamosan a repülőjegyek is drágulnak.

Mit jelent mindez az utasok szempontjából? Miközben frusztrálónak hathat, hogy az árak ki tudja mennyi ideig nőnek, az emelések egyelőre nem riasztják el a repüléstől a közönséget: erre utal a foglalások számának folyamatos, egyben jelentős növekedése is. Egyre ritkábban talákozhatunk majd potom pénzekért vesztegett repjegyekkel, de azért továbbra is akkor járhatunk a legjobban, ha hónapokkal előre lefoglaljuk utazásunkat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek