Nem kell már megállni a méréshez

iho/közút   ·   2017.11.30. 05:45

Az M1-es autópálya teherforgalma az elmúlt években jelentősen megnőtt. Közlekedésbiztonsági szempontok, valamit a nemzeti útvagyon védelmének érdekében, illetve a fuvarozók versenyegyenlőségének elősegítésének céljából szükségessé vált a túlterhelt tehergépjárművek kiszűrése ezen a szakaszon. Az M1-es autópályán a korábban megépült Lajta Pihenő átalakítás után alkalmasnak tűnt erre a feladatra. A mérésre tervezett technikai megoldás szerint a mérés két lépcsőben valósul meg. Először egy mozgás közbeni, majd szükség esetén fix mérés történik.

A NIF Zrt. beruházásban megvalósuló fejlesztés után az M1-es autópálya bal és jobb oldalán az aszfaltba épített érzékelők és speciális kamerák segítségével, lassított sebességen mérik a tehergépjárművek tengelysúly-terhelését. Ehhez az autópálya mindkét oldalán külön sávot kellett kialakítani, ahová beterelik a teherautókat. Amennyiben nincs probléma a súllyal, az autó mehet tovább. Ha viszont a terhelés meghaladja a megengedett mértéket, akkor egy mérőhelyre irányítják őket, ahol további vizsgálat következik.

A beruházás része egy tengelysúly és össztömeg-mérő állomás mérlegházzal, mérőberendezésekkel kompletten, az ehhez kapcsolódó utakkal, parkolókkal. A tengelysúly-mérő állomást átadás után a Magyar Közút Nzrt. üzemelteti majd. Jelenleg egy hatvan napos próbaüzem zajlik, a mérőberendezések kalibrálása, összehangolása történik, a műszaki átadás-átvétel pedig év végére várható.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.