Nem várható üzemanyagár-változás

MTI   ·   2012.02.24. 10:29

A nemzetközi piaci folyamatok összességében azt jelzik előre, hogy a jövő héten nem változnak az üzemanyagárak a magyar piacon a GKI Energiakutató értékelése szerint.

A társaság közleménye ugyan egy kismértékű emelést elképzelhetőnek tart, de inkább változatlan árakat feltételez. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 426 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet a jövő héten.

Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben az üzemanyagok ára a nemzetközi piacon tovább emelkedett. A mediterrán piacon az elmúlt héthez képest a prémium ólmozatlan benzin és a motorikus gázolaj tonnánkénti ára dollárban egyformán 2,4 százalékkal emelkedett, miközben a forint a dollárral szemben ezen a héten hasonló mértékben, 2,1 százalékkal erősödött.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,3 százalékos, míg a gázolaj esetében 0,2 százalékos emelkedést mutatnak.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin több mint 17 százalékkal, míg a gázolaj 21 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb benzint és 13 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egyhavi nettó átlagkeresetből tankolni a magyar piacon a GKI értékelése szerint.

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.