Vasúti terrorakciók: százezer euró a nyomravezetőnek

MTI   ·   2011.10.13. 11:36

Százezer euró pénzjutalmat ígért a német vasút azoknak, akik hasznos információkkal segítik az elmúlt napokban történt vasúti merényletkísérletek tetteseinek kézre kerítését. A Deutsche Bahn elnökségének közleménye a csütörtöki lapokban jelent meg. Ilyen magas jutalmat bűncselekmények elkövetőinek felkutatására még nem tűztek ki – vélekedtek megfigyelők.

A német belügyminiszter szerint a berlini főpályaudvaron, illetve más vasúti csomópontokon ismeretlen tettesek 15 gyújtóbombát helyeztek el. Rendőrségi források ugyanakkor legkevesebb 20 merényletkísérletről beszéltek. A sínek mentén elhelyezett gyújtópalackok közül kettő robbant fel, személyi sérülés nem történt.

A vasúti közlekedésre különösen ráutalt berliniek körében egyre nagyobb az aggodalom az elmúlt napok eseményei miatt. A közlekedés az elmúlt három napban több helyütt akadozott és jelentős késések voltak. Ráadásul a hatóságok arra számítanak, hogy a szélsőséges akciók folytatódnak. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter előző nap közölte, hogy a biztonsági intézkedéseket megszigorították, és a rendőrség munkáját helikopterek segítik.

Egyelőre azonban nem jutottak előbbre a tettesek felkutatásában. Az egyetlen „forró nyom”, hogy a merényletkísérletek elkövetését a hét elején internetes közleményében egy szélsőbaloldalinak minősített csoport vállalta magára.

Kapcsolódó hírek