Növekszik a gazdaság, növekszik az útdjíbevétel

MTI/iho   ·   2019.07.18. 16:35
utdijill0

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az e-matricák vásárlásából bruttó 48 milliárd 500 millió forint folyt be, tizenegy százalékkal több a tavalyi első félévinél. Az e-útdíj rendszerben, a három és fél tonna feletti tehergépjárművek úthasználatából bruttó 137 milliárd 800 millió forint bevétel származott, ami tizenkilenc százalékkal haladta meg az előző év első félévét.

A vezérigazgató hangsúlyozta: évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a gazdasági növekedéssel együtt nő az útdíjbevétel is. A befolyt útdíj költségvetési bevétel, amit a hazai közutak fenntartására, karbantartására, javítására fordítanak. Bartal Tamás kiemelte azt is, hogy a terveknek megfelelően erősítették a NÚSZ ellenőrzési tevékenységét, mert az elmúlt években emelkedett az utakat fizetés nélkül használók száma, különösen a külföldiek körében.

A vezérigazgató az adatokat ismertetve elmondta, hogy átalakulóban vannak a vásárlási szokások. Míg korábban minden e-matrica értékesítése nagyjából hasonló mértékben nőtt, idén az első félévben a heti országos matricából öt százalékkal kevesebb fogyott, mint tavaly az első hat hónapban. A havi országos e-matrica vásárlása ugyanakkor jelentősen, tizenhat százalékkal nőtt.

Az éves országos és az éves megyei matricákból tíz-tíz százalékkal több fogyott – mondta, hozzátéve, hogy az autósok tudatosabbak a korábbinál, hosszabb távra terveznek, emellett mobilisabbak, több pénzük van az utazásra. Bartal Tamás kitért arra is, hogy az autósok többsége változatlanul a benzinkutaknál vásárol e-matricát, de egyre nagyobb a NÚSZ saját internetes értékesítése, ami az útdíjfizetési szolgáltató tudatos stratégiájának eredménye.

Az e-útdíjak esetében a szokások változatlanok, az ügyfelek több mint kilencven százaléka fedélzeti egység alkalmazásával fizet. A HU-GO rendszerben regisztrált járművek száma a tavaly júniusi 354 ezerről 410 ezerre nőtt. Az e-matricák hatvanöt százalékát magyar autósok, harmincöt százalékát külföldiek vásárolták az első fél évben. A NÚSZ arra számít, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ez az arány az év végére ötven-ötven százalék körül lesz, mert a nyári szabadságok és az év végi ünnepek miatt erőteljesebbé válik a tranzitforgalom. A kamionos – e-útdíjas – bevételeknél csaknem ötvenkét százalék volt a külföldiek aránya az első fél évben.

Az ellenőrzésekről szólva a vezérigazgató elmondta: új ellenőrzési módszereket fejlesztettek ki és kezdtek alkalmazni. Különösen nagy hangsúlyt fordítanak a külföldi rendszámú járművekre, mert tavaly év végén a magyarországi utakat e-matrica nélkül használók között a külföldiek aránya elérte a hetven százalékot, a kamionok esetében pedig hetvenhét százalék volt a külföldiek aránya a bliccelők között.

Bartal Tamás hangsúlyozta: a fokozott ellenőrzés eredményeképpen fél év alatt az e-matricák esetében megállították az utakat jogosulatlanul használó külföldiek számának növekedését. A belföldi jogosulatlan úthasználók száma kissé nőtt néhány bűnszövetkezetként működő cég miatt, ebben az ügyben a NÚSZ együttműködik a rendőrséggel és az adóhatósággal. Az e-útdíjaknál összesen huszonöt százalékkal sikerült csökkenteni a jogosulatlan úthasználatok számát, ezen belül a belföldi kamionosok esetében ötven, a külföldiek esetében pedig tizennyolc százalékkal.

Az összes pótdíjbevétel 3,2 milliárd forint volt az első félévben, három és fél százalékkal több, mint tavaly az első hat hónapban. Bartal Tamás kiemelte azt is, hogy nyolcvannégy százalékkal tudták növelni a külföldiektől behajtott pótdíjak összegét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.