Odaért a Sárkány, vége a (húsvéti) böjtnek

MTI/iho   ·   2014.04.21. 08:16
dragoniss0

Sikeresen hozzákapcsolódott vasárnap a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Dragon magán-teherűrhajó, amelyet a tervezettnél egy hónappal később, többszöri halasztás után indítottak útjára. A személyzet nélküli űrkapszula közép-európai idő szerint még húsvétvasárnap 13.14 órakor érte el a Föld körül keringő űrállomást, ahova 2,2 tonna utánpótlást, benne űrruhát, élelmiszert és fontos tudományos kísérletekhez szükséges anyagokat vitt magával – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Ezek még a fellövés pillanatai. A képre kattintva galéria nylílik (fotók: bbc.co.uk)

A SpaceX társaság űrjárművét a floridai Cape Canaveral űrrepülőtérről indították el helyi idő szerint pénteken egy Falcon-9 rakétával, és harminchat órányi utazás után érkezett meg. Az összekapcsolódási manővert az ISS parancsnoka, a japán Vakata Koicsi és Rick Mastracchio amerikai asztronauta irányította, a rakomány átszállítása az űrállomás Harmony nevű modulján keresztül történik.

A Dragon által felvitt alapanyagokból az űrállomás személyzete megpróbálkozik olyan növények termesztésével, amelyekből később salátát csinálhat magának. Vizsgálni fogják azt is, hogy miért gyengül meg az űrhajósok immunrendszere a súlytalanság körülményei között. Egy másik, a „Sárkány” által felvitt újdonság egy pár kísérleti láb, amelyet egy valamikor talán űrsétára is alkalmas robothoz, a Robonauthoz fejlesztenek. Az emberszerű űrrobotnak egyelőre csak a feje és a felső teste van meg, lábaival, amelyeket inkább mászására, mint járásra terveztek, még csak kísérleteznek. A Dragon a tervek szerint egy hónap múlva indul vissza az űrállomáson felgyülemlett tudományos mintákkal és a szükségtelenné vált egyéb holmikkal.

A teherűrhajónak ez a harmadik küldetése abból a tervezett legkevesebb tizenkét misszióból, amelyet a SpaceX a NASA számára teljesít egy 1,6 milliárd dolláros szerződés keretében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek