Olcsóbb lesz az üzemanyag?

iho   ·   2013.05.06. 07:59

A héten a benzinnél akár 6, a gázolajnál 3 forint csökkentés bejelentését valószínűsíti a GKI Energiakutató. Így szerdától a benzin ára 411, a gázolajé 420 forint körül alakulhat, idézi az előrejelzést a Népszabadság.

A múlt hét folyamán a Brent kőolaj hordónkénti ára a hétfői 104 dollárról szerdára 100 dollár alá esett. A kedvező gazdasági adatok hatására ugyanakkor péntekre 105,4 dollárra nőtt. Ezt az árváltozási lefutást követték a nemzetközi üzemanyagárak is.

Az irányadó üzemanyagtőzsdén a benzin átlag 1,7, a gázolaj 0,2 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama heti átlagban 1,6 százalékkal erősödött.

A forintárfolyam-emelkedés felerősítette a piaci árcsökkenést. Így a nemzetközi árak literben-forintban 3,3 százalékos benzin- és 1,8 százalékos gázolajár-csökkenést mutatnak.

A múlt héten csütörtökön a benzin és a gázolaj tarifáját egyaránt 5-5 forinttal emelték. Pénteken nem volt árváltoztatás.

Az elmúlt egy év során a benzin 5,5, a gázolaj 4 százalékkal lett olcsóbb. Egyhavi nettó átlagkeresetből tavalyhoz képest 9 százalékkal több benzint és 7 százalékkal több gázolajat tankolhatunk.

Kapcsolódó hírek