Önvezető autó után itt az önvezető hajó

MTI/iho   ·   2016.09.24. 16:15
onvezetohajo0

A világon elsőként Amszterdamban állíthatják üzembe az emberek és áruk szállítására, illetve a csatornák megtisztítására egyaránt alkalmas, Roboat elnevezésű hajókat, amelyek egymáshoz csatlakoztatva akár gyalogoshidat is alkothatnak – közölte a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a fejlett városi közlekedési eszközöket kutató Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) intézet.

Innen lehet legjobban megnézni Amszterdamot: a csatornákról. Persze kell még egy kis idő, amíg az önvezető hajók teljesen leváltják ezeket a „hagyományosakat”

Az ötéves fejlesztési terv 25 millió euróból valósul meg. Több mint 100 kilométer hosszú csatornahálózatával az észak Velencéjének is nevezett Amszterdam „ideális hely a Roboat fejlesztésére” – hangsúlyozták a projektet ismertető kiadványban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.