Óriás légitársaság Dél-Amerikában

iho/repülés   ·   2012.06.23. 11:00
cim

A kontinens légi utasszállításának negyven százalékát fedi le az a mega-légitársaság, amely mostantól kezdheti meg a működését a LAN és a TAM összeolvadásával.

A több éve tartó folyamat végeztével mind a chilei központú LAN, mind a brazíliai, Sao Paolo központtal működő TAM összes leányvállalatát is beviszi a közös vállalatba,  amelyek Argentínában, Bolíviában, Paraguayban és máshol működnek. A tranzakciót részvénycserével oldották meg, az új cég  51 ezer főnyi állománnyal, 22 országra szóló, 150 úticélt tartalmazó vonalhálózattal dolgozik majd.

A társaságok ugyanúgy megtartják saját arculatukat, mint például Európában az Air France/KLM, a központok is maradnak a chílei fővárosban illetve Sao Paoloban. Az összeolvadás 170-200 millió dollárnyi költséget, ugyanakkor becslések szerint négy év múlva már 600-700 millió dollárnyi megtakarítást illetve előnyt jelent az új megalégitársaságnak.

Ami a nyereséget illeti, 225-260 milliót hoznak a konyhára a megnövekedett utasforgalmi bevételek, 120-125 milliót pedig a teherszállítás erősödése. További megtakarítást jelent az összehangolt prémium-programok, a repülőtéri tevékenységek összehangolása, a karbantartó részlegek és az információs rendszerek közös használata.

Az összeolvadás utolsó lépéseit korábban korábbra, márciusra tervezték, de meg kellett várni, amíg a chilei legfelsőbb bíróság a trösztellenes előírások  figyelembe vételével zöld utat ad a két társaság egyesülésének.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.