Összenő, ami összetartozik

Kadocsa Gyula   ·   2016.05.27. 19:30
00kicsi

Egészen pontosan az utasokkal végzett próbaüzem kezdődött, a nagybörzsönyi és a szobi kisvasúti közötti szinkron menetrenddel, amit programjánlóként is beharangoztunk.

A szobi állomás. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

Az első utasokat szállító napon mi is részt vettünk. Ezen a napon szinte minden utasban felmerült a kérdés: „miért kell kétszer is átszállni?” – nos erre válasz a megírt kacifántos kisvasúti tulajdonyviszonyokban rejlik. Az „első nap” pontos menetrend szerinti forgalmát tovább bonyolította a kapcsolódó 70-es vonal vágányzári menetforgalma. Ehhez jött hozzá még pluszban  a gőzvontatású szobi nosztalgiamenet is. A Szob–Márianosztra között és a Márianosztra–Nagyirtás között közlekedő vonatok megvárták egymást, de a Nagyirtás–Nagybörzsöny között közlekedő kisvasútnál ez már nem sikerült mindig, így az utasok választhattak, hogy várnak még két órát a csatlakozásra vagy visszamennek ugyanazzal a vonattal amivel jöttek. Az első reggeli meneten a Szobról Márianosztrára felmenő „expresszvonat” a Mária kúti megállást kihagyva 16 perc alatt ért fel, vissza 18 perc volt a menetidő.

A vonat kerékpárokat is szállít

Természetesen igazából az új vonal volt érdekes, hisz hivatalosan most használhatta  az utazóközönség először a Márianosztra, Nagyirtás közötti kisvasútat. A mintegy hét kilométeres, szűk ívekkel teli vadregényes, magashegyi hangulatú, néhol 40 ezrelékes emelkedésű szakaszt az eredeti hajtású C 50-es kimozdony egy kocsival minden gond nélkül leküzdötte. A pályán haladva lefelé nézve többször is két-három emelettel  lejjebb lévő vágányszakaszokra láthattunk rá a fák között.

Akinek van egy napja és szeret kisvasutazni, akár kerékpározással kombinálva (a kisvasutak kocsijain kerékpár szállítási lehetőség van) mindenképpen ajánlható a transzbörzsönyi vonal, amelynek hivatalos megnyitója június 2-án, csütörtökön lesz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek