Összes ATR-pilótáját továbbképzésre küldi a TransAsia

MTI/iho   ·   2015.02.14. 10:31

A tajvani légügyi hivatal által felügyelt továbbképzések miatt a légitársaság kilencven járatot törölt. A TransAsia közleményében azt írta, mind a hetvenegy pilótájuknak kötelező a négynapos képzésen és az azt követő vizsgán megjelennie. Thomas Wang, a tajvani repülésbiztonsági hivatal szóvivője megerősítette, bár a figyelmeztető jelzést a jobb oldali hajtóműről kapták, a pilóták a bal oldalit állították le, nem követték az előírt eljárásrendet.

A TransAir Tajpejből Kinmenbe tartó, GE235-ös számú járata ötvenhárom utassal és öt fő hajózó személyzettel a fedélzetén Tajpejben egy folyóba zuhant három perccel a felszállás után, negyvenen vesztették életüket. A járatot egy turbólégcsavaros ATR 76-600-as teljesítette, az alig egy éves gépen legutóbb január 26-án végeztek műszaki ellenőrzést.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a felszállás után a pilóták központi hibajelzést kaptak, a bal hajtómű teljesítménye csökkent, majd a jobb hajtómű légcsavarja vitorlába állt és átesésre figyelmeztető jelzést kaptak. A pilóták többször megpróbálták újraindítani a hajtóművet, az pedig már később derült ki, hogy tévesen a jól működő hajtóművet állították le.

A tajvani polgári légiközlekedési hivatal (CAA) közölte, a gépnek tavaly áprilisban gondja volt a hajtóművel, amikor a délnyugat-franciaországi Toulouse-ból a gyártótól a megrendelőhöz repült Ázsiába.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek