Pontról-pontra: új Air France politika

iho/repülés   ·   2011.07.19. 15:01

Változtat üzleti modelljén az Air France, és nagyobb hangsúlyt fektet a pontról-pontra útvonalhálózatra – adta hírül az Air Transport World. A koncepció tehát az, hogy az olyan nagy gyűjtőrepterek mellett, mint az AF esetében természetesen a párizsi Charles de Gaulle, olyan kisebb városokról és repterekről terveznek járatokat indítani, mint Marseille, Toulouse, Nizza és Bordeaux, európai és földközi-tengeri célpontokkal. Az első ilyen új bázis Marseille lesz októbertől, a másik három város tavasszal csatlakozik az új hálózathoz.

A koncepcióváltás legfőbb akadálya eddig a személyzetek ellenállása volt, de nemrég sikerült megegyezni a legerősebb pilóta-szakszervezettel, miután a tagság többsége elfogadta, hogy ezzel a módszerrel, illetve az A320-asok kizárólagos használatával a pontról-pontra rendszerben 15 százaléknyi csökkenést lehet elérni az üzemeltetési költségekben. Ugyancsak a költségcsökkentés eszköze a fordulóidők redukálása és a gépek kora reggeli indulása a bázisreptérről, illetve késő esti visszatérése oda – ami egyébként sok fapados légitársaságnak is alapmódszere. Természetesen a repülőszemélyzetnek is olcsóbbak a vidéki központban az életfeltételei.

Az első járatnyitások célpontjai Marseille-ből: Bázel, Biarritz, Brest, Athén, Koppenhága, Düsseldorf, Eindhoven, Milánó-Malpensa, Moszkva, Prága, Bejrut, Isztambul és Casablanca lesznek. Ez a hálózat a légitársaság reményei szerint 1,3 millió plusz utast generál majd.

Kapcsolódó hírek