Rekordszámban fogytak a mobilalkalmazásban az autópálya-matricák

iho/közút   ·   2020.01.13. 18:15
autopalya_illusztracio0

A havi matricák száma ugrott meg leginkább 2018-hoz képest, de az éves megyei e-matricák is kelendőnek bizonyultak az óévben. Darabszámot tekintve a tíznapos matricák állnak a dobogó legfelső fokán. A tavalyi éves matricák január 31-én járnak le, az újakat változatlan áron lehet megvásárolni 2020-ban is.

Várakozáson felüli eredményt hozott az óév mobilos autópálya-matrica vásárlása: közel kétszer annyi vignettát vásároltak a felhasználók Simple alkalmazáson keresztül 2019-ben, mint a megelőző évben. 2018-ban összesen mintegy 276 ezer matrica fogyott, míg ez a szám tavaly 45,5 százalékkal, 402 ezerre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az applikáció felhasználói átlagosan 3,3 matricát vásároltak 2019-ben.

A növekedés minden kategóriában tapasztalható: tíznapos, havi, éves megyei és éves országos matricából is több fogyott az alkalmazáson keresztül a 2018-as évhez képest. Időtartamot tekintve a havi és az éves megyei matricák eladása nőtt leginkább: előbbié hatvan százalékkal, utóbbié 51,8 százalékkal; ezzel meghaladva a 114 ezres darabszámot. Az eladási listát a tíznapos matricák vezetik, ezekből fogyott a legtöbb 2019-ben: a végeredmény közel 208 ezer eladott vignetta, ami az összes értékesített matrica több mint felét teszi ki. A regionális dobogóra a Pest, a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei matricák fértek fel, ezek bizonyultak a legkelendőbbnek.

Az idei év elején a matricák típusait és díjaikat érintően nincs változás 2019-hez képest. Szintén változatlan, hogy fizetés nélkül használhatók azon, egyébként díjköteles útszakaszok a terelés idején, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelöl ki.

Fontos tudni, hogy amennyiben valaki matricavásárlás nélkül vesz igénybe díjköteles útszakaszt, a büntetés egy órán belül még elkerülhető: a türelmi időnek köszönhetően ugyanis a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésre pótlásra. Megyei matrica esetén érdemes figyelni a megyehatárokra, hiszen a régió legutolsó lehajtója után már büntetést von maga után a pályahasználat. Amennyiben egy baleset vagy útépítés miatti terelés érinti az autópályát, de a járműre nincs érvényes matrica, a következő lehetséges kijáratnál le kell hajtani. Ha valaki mégis tovább szeretné használni a sztrádát, okostelefonnal akár egy pihenőben is megvásárolhatja a szükséges matricát.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek